Bos en Lommerplein


 
Bos en Lommerplein
Bos en Lommer
Amsterdam
Sjoerd Beerends, Vera Yanovshtchinsky
Vera Yanovshtchinsky architecten BV
AM Development, Hillen en Roosen
Hillen en Roosen
Tram 7-14; bus 15-18-82
2004
Kantoren, Voorziening, Wonen
 

Herstructurering Bos en Lommerplein

Het vernieuwde Bos en Lommerplein is ontstaan als onderdeel van een grootschalige herstructurering van het centrum van stadsdeel Bos en Lommer. De herstructurering moest het stadsdeel een nieuw hart geven en oplossingen bieden voor fysieke, sociale en economische problemen in de wijk. Het nieuwe hart van Bos en Lommer bestaat uit een nieuw winkelcentrum rondom een marktplein waar diverse functies een plek hebben gevonden. Boven de winkels bevinden zich woningen en kantoren.

De nieuwe ontwikkeling sluit aan op de stedenbouwkundige structuur uit 1935, die wordt gevormd door de strokenbouw van Van Eesteren in Plan-West. Met het marktplein, een centrale ontmoetingsplek, is de as vanaf het Mercatorplein formeel be├źndigd.

Het verhoogd aangelegde marktplein, dat het dak vormt van de daaronder gelegen parkeergarage, wordt omsloten door een plint van winkels. Hierboven liggen aan de westzijde kantoren, die een geluidsscherm tegen de A10 vormen. Aan de oostzijde ligt woningbouw.

Het beeld van de gevels wordt bepaald door de betonbanden en de hekken die samen met de verdiepingshoge ramen doorlopende horizontale balken vormen. De straatgevels zijn uitgevoerd in een donkere steen, de pleingevels in een iets lichtere steensoort. Aan de pleinkant wordt het beeld bepaald door diepe houten stijlen, die geplaatst zijn in een kader van metselwerk. (ARCAM/TJ)