Boston en Pakhuis Australië


 
Oostelijke handelskade 27
IJoevers
Amsterdam
Oorsrponkelijk ontwerp: H. Moen en (waarschijnlijk) G. van Arkel en C.B. Posthumus Meyjes, nieuwbouw: Roel Bosch, Paul de Vroom (DKV Architecten)
OCNA / Johan Matser Projectontwikkeling, Ymere Ontwikkeling, Het Oosten Kristal
Tram 26
2005
Bedrijven, Wonen
 

Pakhuis Australië en nieuwbouw Boston

Pakhuis Australië is samen met pakhuis Amerika in 1895 gebouwd in opdracht van het Blauwhoedenveem naar ontwerp van H. Moen en (waarschijnlijk) G. van Arkel. Een brand in 1948 heeft pakhuis Amerika geheel verwoest en pakhuis Australië zwaar beschadigd. Australië werd nadat het hersteld was, naar ontwerp van de architect C.B. Posthumus Meyjes, weer in gebruik genomen.

Bij een brand op 16 september 2002 brandde pakhuis Australië opnieuw gedeeltelijk af. Maar omdat het pakhuis beeldbepalend was voor de plannen van het nieuwbouwproject ‘Nieuw Amerika’ werd besloten het pakhuis te reconstrueren naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1895. In het nieuwe pakhuis komen op de begane grond kantoren en bedrijven met erboven 40 appartementen. Doordat het pakhuis een gietijzeren draagstructuur zal krijgen, hebben deze woningen een zeer grote indelingsvrijheid.

Voor project ‘Nieuw Amerika’ heeft DKV architecten uit Rotterdam een ontwerp gemaakt, waarbij het pakhuis Australië geïntegreerd zal worden in de nieuwbouw van gebouw Boston. Oud en nieuw vormen hierbij één complex met één ontsluitingssysteem. Van de nieuwbouw die gedeeltelijk voor het pakhuis staat, buigen de bovenste vier verdiepingen over het pakhuis heen. Constructief wordt dit deel ondersteund door vier kolommen die staan tussen de dragende kolommen van het pakhuis. De nieuwbouw heeft een U-vormige massa die met glazenvolumes is gekoppeld aan de oudbouw. Aan de buitenzijde zal het blok een robuust aanzien krijgen, aansluitend bij de industriële architectuur van de pakhuizen. Aan de binnenzijde zorgen hout en glas op galerijen en terrassen voor een lichtvoetig beeld. (ARCAM/TJ)