Brandweerkazerne


 
Ookmeerweg
Osdorp
Amsterdam
dietzsch + van der sanden architecten
Brandweer Amsterdam
Voorziening

Architecten Linda van der Sanden en Alexandra Dietzch maakten in opdracht van de Brandweer Amsterdam een ontwerp voor een nieuwe kazerne waarbij de uitruk – de gang van brandweerlieden en hun materieel naar een brand – centraal staat. Het gebouw is binnen en buiten volledig ingericht op het zo snel en soepel mogelijk laten verlopen van de uitruk.

Het in 2005 opgeleverde gebouw bestaat uit twee delen die onderling zijn verbonden door een glazen gang. Ook het gedeelte waar de wagens en ander materieel staat, is door de grote glazen puien transparant. Het open karakter is een uitdrukking van de maatschappelijke en openbare functie van de brandweer. Het glooiende dak van de glazen hal refereert aan de voortgaande beweging van de uitruk. Het met mos sedum bekleedde dak sluit goed aan bij het landschappelijke karakter aan deze zijde van het gebouw.

Aan de andere kant van de kazerne is de bebouwing intensiever en stedelijker, reden waarom de architecten hier voor baksteen als materiaal kozen. Omdat zich in dit gedeelte de verblijfruimtes (slaapkamers, kantoren, keuken, recreatie- en eetruimtes) bevinden, is de architectuur hier intiemer en meer gesloten. De brandweer is hiermee optimaal toegerust om paraat te staan en elk moment van de dag zo snel mogelijk ter plaatste te zijn. (Arcam/YK)