Brede School Het Meervoud


 
Auguste Allebeplein
Amsterdam Nieuw-West
Amsterdam
Marlies Rohmer
Marlies Rohmer
De Key
2013
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2014
2013
Onderwijs
 

Brede School op het Auguste Allebeplein in Slotervaart

In Slotervaart, aan het August Allebéplein, is vorig jaar Brede School Het Meervoud gerealiseerd. Het ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer herbergt in de eerste plaats een basisschool voor kinderen van nul tot veertien jaar oud, maar als brede school heeft Het Meervoud meer dan alleen een onderwijsfunctie. Het gebouw wordt tevens gebruikt voor een scala aan maatschappelijke en culturele functies, zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, GG&GD en kindertandarts. Het Meervoud is door dit veelzijdige gebruik een middelpunt van de wijk.

Op de begane grond is er een ruime entree met een tribunetrap. Verder zijn er enkele speellokalen gesitueerd naar een multifunctioneel ontwerp. Door middel van een transparant industrieel gordijn kunnen de lokalen worden afgescheiden van, of juist worden toegevoegd aan de centrale hal. Door de lokalen bij de centrale hal te voegen ontstaat er een aula In het midden van het gebouw is een verhoogde gymzaal gerealiseerd. Hierdoor krijgt de voorgevel zijn hoogte en wordt de hoofdingang geaccentueerd.
Kijkend naar de gevel van het gebouw springt het decoratieve baksteenpatroon in het oog. De rozetten verwijzen naar de Arabische cultuur en de multiculturele samenleving. Het patroon is geïnspireerd op de gevel van het Institut du Monde Arabe in Parijs van architect Jean Nouvel. Naast de rozetten wordt de gevel getypeerd door de combinatie van de materialen glas en grijsgeschilderd beton op de begane grond. Op de eerste en tweede verdieping wordt het beeld gedomineerd door de donkergrijze vensters. Door middel van bankjes en plantenbakken, welke geïntegreerd zijn in de gevel, wordt een verbinding gecreëerd tussen het gebouw en het schoolplein. (RB)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012

CREA

Joost Glissenaar