Brede school Laterna Magica


 
Eva Besnyötraat 491
Haveneiland Oost
IJburg
Amsterdam
Jeanne Dekkers
Jeanne Dekkers Architectuur
Stadsdeel Zeeburg (nu Stadsdeel Oost)
Huib Bakker Bouw
Tram 26, stop IJburg
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011-10-01
Onderwijs, Voorziening, Wonen

Kleurige ruimten met glazen overkapping

Op het Rieteiland Oost ligt aan het Theo van Goghpark de brede school ‘Laterna Magica’. In een ‘brede school’ – inmiddels een veel – voorkomend schoolconcept – zijn diverse onderwijs- en zorgvoorzieningen ondergebracht, onder meer om de interactie tussen verschillende gebruikers in de gemeenschappelijke ruimtes te vergroten.

In ‘Laterna Magica’ zijn twee scholen, kinderopvang en een sporthal ondergebracht. Ook zijn zes woningen toegevoegd, om extra inkomsten te genereren en om het ontwerp beter te laten aansluiten bij de naburige woonblokken. De gevel is opgetrokken uit antracietgrijze baksteen met enkele kleuraccenten. De entree van het schoolgebouw bevindt zich in een hoge poort, die tevens toegang biedt tot de sporthal, het schoolplein met binnentuin en de woningen. De onderwijsfilosofie ‘Natuurlijk Leren’ is leidend geweest bij het interieurontwerp. Kinderen kunnen werken en spelen binnen thema’s naar keuze, die zijn ondergebracht in ruimtelijke units. Alle units staan met elkaar in verbinding maar zijn desgewenst ook afsluitbaar. Op deze manier is spel, concentratie en groepsleren mogelijk. De kleuren groen, paars en blauw onderscheiden de verschillende functies binnen het gebouw. De scholen en de kinderopvang worden ontsloten vanuit de centrale hal, waarin zich ook het podium voor dans- en theatervoorstellingen bevindt. Grote ramen bieden zicht op het binnenterrein met moestuin en kippenhok. De betekenis van Laterna Magica: toverlantaarn, krijgt in het ontwerp gestalte in de centrale hal. De hoge glazen overkapping geeft vrij spel aan het invallende daglicht in deze kleurige ruimte. (ARCAM)