Broedplaats De Ceuvel


 
Korte Papaverweg 4
Buiksloterham
Amsterdam
Space&Matter, DELVA Landschape Architects, Metabolic, Studio Valkenier, Jeroen Apers Architect, Smeelearchitecture
Initiatief De Ceuvel
2014
Commercieel, Cultuur, Leisure
 

Dat het in een korte tijd zo’n groot succes zou worden, hadden de initiatiefnemers niet verwacht. Sinds de opening in juni 2014 won het project De Ceuvel diverse prijzen, verscheen het in menig krant en tijdschrift en trok het duizenden bezoekers.

Innovatief plan
De Ceuvel is een tijdelijke broedplaats ingericht op een voormalige scheepswerf in Amsterdam Noord. Het verlaten en vervuilde stuk grond, gelegen tussen de Korte Papaverweg en het Johan van Hasseltkanaal, is door de gemeente Amsterdam voor een periode van tien jaar ter beschikking gesteld. Door middel van een tender werden initiatiefnemers gevraagd een plan te maken voor de tijdelijke inrichting. Met de gedachte in een economisch betere tijd de plek te saneren en vol te bouwen, biedt het voor nu kansen voor tijdelijke en alternatieve ontwikkelingen. Project De Ceuvel won de tender en een club enthousiaste en ambitieuze architecten, kunstenaars, ambachtslieden en horecaondernemers realiseerden op innovatieve wijze een nieuw stuk stad.

Bodemreiniging
Op de vervuilde grond is een zogenoemde ‘verboden tuin’ aangelegd met diverse bodemreinigende plantensoorten, die moeten zorgen voor de zuivering van de grond. Daarna zijn tweedehands woonboten, betonbakken en een aantal pontons gekocht en op het land gesleept. In de boten zijn creatieven gevestigd die in de meeste gevallen de boten zelf en met eigen financieel vermogen opknappen en verduurzamen. De boten zijn in gebruik als atelier- en workshopruimte, kantoor of Bed & Breakfast. Tussen de boten is een boardwalk van steigerhout gebouwd. Het meanderende, zwevende houten pad met daarlangs woonboten op het droge vormt een avontuurlijk totaalbeeld.

Oude meerpalen
De centrale ontmoetingsplek, Café De Ceuvel, is gebouwd met bestaande materialen. Het geraamte van het gebouw wordt gevormd door dikke meerpalen afkomstig uit de Amsterdamse haven en de zijkanten zijn gemaakt van een in twee helften gesplitst oud strandpaviljoen. De lampen zijn gemaakt van oude straatlantaarns en de vloer is afkomstig uit een oude gymzaal.
Na tien jaar zullen alle woonboten verhuizen naar een andere plek en wordt de grond schoner teruggeven dan hij verkregen is: een cadeau aan de stad. (Arcam, Yvonne de Korte)

De Ceuvel is een van de genomineerde projecten voor de A.A.P. 2015, een prijs voor het meest bijzondere, beste en/of mooiste gebouw dat afgelopen jaar Amsterdam heeft verrijkt. De prijs wordt 20 mei 2015 in de Citroëngarage aan het Stadionplein feestelijk uitgereikt. Vanaf half april is in de Arcam galerie een presentatie van alle genomineerden te zien.


Verwant

Hotel De Hallen

André van Stigt

Presentatie scenario’s Stad in Zicht

Bouwstenen voor IJburg Het landmaken van Centrumeiland is in volle gang en de verdere ontwikkeling van IJburg komt weer...