Bruggen Borneo-Sporenburg


 
Panamakade, Kabelgastkade, Stokerkade
Oostenlijk Havengebied
Amsterdam
Adriaan Geuze, Daniel Jauslin, Rudolph Eilander
West 8
Gemeentelijk Grondbedrijf Amsterdam
Bergum Staalbouw/Dekker
Bus 28, 32, 39, 43, stop Lloydplein
Bron: Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 2000-2002, Amsterdam 2003, p.76-77.
2001
Infra

Het voormalig Oostelijk Havengebied van Amsterdam is een ware trekpleister voor architectuurtoeristen. De relatie tussen het water en de compacte bebouwing, met refererenties aan het havenverleden, blijft voor velen onverminderd interessant. Binnen dit gebied zijn de knalrode bruggen misschien wel het meest gefotografeerd.

Eyecatchers
Het architectenbureau West 8 ontwierp het stedenbouwkundig plan voor de schiereilanden Borneo en Sporenburg. Om de gebieden met elkaar te verbinden, maakt twee bruggen over het 93 meter brede Spoorwegbassin deel uit van het plan. Ze dateren uit 2001 en zijn sindsdien echte eyecatchers. De derde brug die hier door West 8 is gerealiseerd overspant de 25 meter brede binnenhaven van het Borneo-eiland.

Felrood
De twee lange bruggen lijken wat vormgeving betreft op elkaar. Beide hebben een sculpturaal karakter en zijn al van verre te herkennen aan hun felrode staalskelet. Over de lage, westelijke brug is fietsverkeer mogelijk, terwijl de oostelijke brug met zijn golvende rug en zijn houten plankiers, steunend op beton, alleen geschikt is voor voetgangers.

Dynamiek
Deze oostelijke brug is duidelijk het meest spectaculair. Door zijn hoogte biedt de brug de pleziervaart toegang tot de haven. Voor ieder ander biedt hij bovendien de mogelijkheid biedt om uit te kijken over het water, alsmede over het oostelijke deel van het havengebied. Gebogen lichtmasten, met aluminium armaturen in de vorm van gestrekte meeuwenkoppen, versterken de dynamiek van deze brug.

Slang
Doordat de brug als een slang metershoog de lucht in kronkelt, heeft het als bijnaam de Anaconda- of Pythonbrug. De opvallende bruggen hebben zelfs een internationale vakprijs gewonnen, de Footbridge Award 2002. Buiten de buurt zijn de bruggen wellicht het meest bekend van de foto’s waarop te zien is hoe in de zomer kinderen met flink wat lef de hoge brug gebruiken om er vanaf te duiken. (tekst: Arcam/MB)