Brugwachtershuisje Nieuwe Amstelbrug


 
Ceintuurbaan – Amstel
Amsterdam
Johan Melchior van der Mey
Publieke Werken
Gemeente Amsterdam
Meer informatie over Amsterdamse brugwachtershuisjes is te lezen in de publicatie SWEETS. www.arcam.nl/publicaties/775_nl.html
1912
Voorziening

Vroege Amsterdamse School basculebrug

De Nieuwe Amstelbrug is in 1903 ontworpen door Hendrik Leguyt, met Hendrik Petrus Berlage als esthetisch adviseur. Het brugwachtershuisje werd pas negen jaar later ontworpen door Johan Melchior van der Mey. Tot die tijd verbleef de brugwachter in een kelder bij een van de brugpijlers.

Het Nieuwe Amstelbrughuisje is een klein, enigszins gesloten blokje, dat vooral bijzonder is vanwege de kunstig gemetselde gevels. De rijke metseldetails maken dit huisje een goed voorbeeld van de Amsterdamse School. Omdat de Nieuwe Amstelbrug in 1973 in een erbarmelijke staat verkeerde maakte Dirk Sterenberg een nieuw ontwerp voor zowel de brug als de brugwachterspost. Dit ontwerp is na veel protest van tafel geveegd. In 1985 is de brug gerestaureerd. Aangezien deze brug de ‘Nieuwe’ Amstelbrug heet, is er nooit sprake geweest van een oude Amstelbrug. Het was in 1903 simpelweg de nieuwste brug over de Amstel. Overigens werd in die tijd de Hogesluis ook wel Amstelbrug genoemd. (ARCAM/space&matter)