Amsterdam Museum (voormalig burgerweeshuis)


 
Nieuwezijds Voorburgwal 357
Burgwallen - Nieuwe Zijde
Amsterdam
H. de Keyser en J. van Campen
1632
1635
Cultuur
 

Het Amsterdam Museum, dat de geschiedenis van de stad Amsterdam vertelt, is sinds 1975 gevestigd in een historisch gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal, dat eeuwenlang dienst heeft gedaan als Burgerweeshuis. Nadat dit Burgerweeshuis in 1960 vertrok naar door architect Aldo van Eyck ontworpen nieuwbouw aan het IJsbaanpad, werden de slaap- en eetzalen van het oude weeshuis verbouwd tot bibliotheek- en tentoonstellingsruimtes. Sindsdien vertelt een collectie van ca. 75.000 objecten in het pand de historie van de stad.

Tot de alteratie van 1578, waarbij de katholieke stadsregering werd afgezet, stonden op deze locatie het Sint Luciën nonnenklooster en een oudemannenhuis. Het klooster werd in 1580 ingericht als weeshuis en vervolgens in 1598 uitgebreid met een nieuwe gevel, ontworpen door Hendrick de Keyser. In 1632 kon door een burgerinitiatief ook het oudemannenhuis erbij worden betrokken. Daarnaast werden onder leiding van Jacob van Campen aan de binnenplaats drie monumentale gevels gebouwd, die nu nog steeds het aanzien bepalen.

De poort aan de Kalverstraat uit 1581, die de hoofdingang vormt tot het terrein, werd in 1642 versierd met een reliëf met het stadswapen, acht weeskinderen en een duif: symbool van het weeshuis. Later werden daar versregels van Joost van den Vondel aan toegevoegd die oproepen tot het doneren van giften. (ARCAM/TB, november 2011)