Burgerziekenhuis


 
Linnaeusstraat 89
Dapperbuurt
Amsterdam
D. van Gendt
Tram 9, tram 7, bus 37
1891
Commercieel, Voorziening
 

Van ziekenhuis naar stadsdeelkantoor naar hotel

Het voormalige Burgerziekenhuis uit 1891 is een ontwerp van architect Dolf van Gendt, die eind negentiende eeuw faam verwierf met imposante bouwwerken als het Concertgebouw en de winkelgalerij in de Raadhuisstraat. Bij de opening was het Burgerziekenhuis een ultramodern gebouw met ondermeer een liftsysteem op waterkracht en centrale verwarming.

Oorspronkelijk was het hospitaal bedoeld voor de beter gesitueerde burgerklasse. En zelfs verbleef prins Bernard verbleef er in 1937 nog enige tijd na een ernstig auto-ongeluk. Na de oorlog vervaagden de standsverschillen in het ziekenhuiswezen en kon ook de gewone Amsterdammer er terecht; in 1947 werd Johan Cruijff er geboren.

Nadat het ziekenhuis in 1991 de deuren sloot, betrok Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer het pand, om in 2009 alweer te verhuizen naar een gloednieuw gebouw in het Polderweggebied. Begin 2011 zal heeft het Eden Amsterdam Manor Hotel, na een grondige renovatie en verbouwing, haar deuren geopend aan de Linnaeusstraat 89. Het pand is zoveel mogelijk in oude staat hersteld met de nodige knipogen naar het medische verleden. Zo zijn de hotelkamers aangekleed met typische ziekenhuisgordijnen. Om ook de zolderetage in te kunnen richten moest het dak van het pand dertig centimeter worden gelicht, een bouwkundig ingewikkelde klus. Het viersterrenhotel telt 125 kamers en beschikt tevens over een bar en restaurant met terras en een aantal zalen. (ARCAM)