Café-Restaurant OPEN


 
Westerdoksplein 20
Haarlemmerbuurt
Amsterdam
Pi de Bruijn
Cie.
Gerry Mekes, Floriaan Hackmann, Tristan Brinckman
Heddes Vastgoed
bus 18, 21, 22 halte Singel, 48 halte Droogbak
2008-02-01
Commercieel, Voorziening
 

Van spoorbrug tot horecagelegenheid

Iedereen die de afgelopen jaren regelmatig vanaf het Centraal Station over de Westerdoksdijk is gefietst, is getuige geweest van een indrukwekkende transformatie: een vrijwel leeg eiland is veranderd in een dicht bebouwde woonwijk met een ware skyline.

Uit deze nieuwe inrichting is bijna niet meer af te leiden dat deze plek ooit een rangeerterrein voor de Nederlandse Spoorwegen was. In 1916 werd de Westerdoksdijk uitgebreid tot eiland met dit doel voor ogen, en tot het midden van de twintigste eeuw heeft het als zodanig gefunctioneerd. Vanaf de jaren zestig raakte het terrein echter in onbruik en veranderde het langzaam in een stedelijke wildernis, welke tot de jaren negentig heeft bestaan. In deze periode startte de gemeente vervolgens een herbestemmingsoperatie, die ertoe heeft geleid dat het eiland nu volstaat met bijzondere nieuwbouw.
Inmiddels is het Westerdokseiland in de nieuwe functie een vertrouwd stadsgezicht geworden. Toch is er aan de rand van deze nieuwe wereld, nog één element dat heel duidelijk herinnert aan het rijke verleden: de spoorbrug die aan de zuidkant van het eiland de treinen ooit een weg van en naar het Centraal Station bood.
Omdat de gemeente dit markante historische object graag wilde behouden voor de stad, werd in 2006 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, die architectenbureaus uitdaagde de spoorbrug te transformeren in een horecagelegenheid. Aan de opdracht waren scherpe beperkingen verbonden: zo mocht het ontwerp niet uitsteken ten opzichte van de brug, moest het integreren met de oude constructie en bovendien zo transparant mogelijk zijn.
Architectenbureau Cie. beantwoordde uiteindelijk de ontwerp-opdracht het beste, en het resultaat is sinds februari 2008 te bewonderen: de spoorbrug is nog volledig herkenbaar, maar er bovenop is een lichte constructie geplaatst, waarin café-restaurant OPEN is gevestigd. Met de opgegeven beperkingen had het resultaat weleens saai uit kunnen vallen, maar niets is minder waar. Vooral in de zomer, wanneer de ramen open gaan, is de aanblik indrukwekkend: de rechte zijkanten veranderen in een speels oppervlak.
Door het hergebruik van de oude spoorbrug is er sprake van continuïteit met het verleden. Net als vroeger past het object ook nu weer perfect in de omgeving. Enerzijds wat betreft architectuur: de samenhang met het grote woonblok ernaast is speels, en tegelijkertijd harmonieus. Anderzijds past een café-restaurant wat betreft functie ook naadloos in de nieuwe bestemming van het Westerdokseiland, als woon- en werkomgeving. (ARCAM/CL)