Cancer Center Amsterdam (CCA)


 
De Boelelaan 1117
Zuidas
Amsterdam
Stefan de Koning, Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Stefan Witteman
MVRDV
De Meeuw Bouwsystemen
VU Medisch Centrum
Metro Amstelveenseweg
2005-05-01
2006-06-01
Kantoren, Voorziening
 

Cancer Center Amsterdam

Aan de rand van de Zuidas, langs de A10, valt een grote blauw-rode blokkendoos op. Op het eerste gezicht zullen sommige mensen denken dat het studentenwoningen zijn, omdat we nou eenmaal gewend zijn aan studenten in containers. Maar bij nader onderzoek blijken het geen containers te zijn, maar een tijdelijk onderkomen van het Cancer Center Amsterdam, ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau MVRDV.

Het instituut is verbonden aan het VU Medisch Centrum en richt zich op onderzoek naar kanker. Het gebouw huisvest een onderzoeksinstituut, laboratoria en kantoren. Het naastgelegen ziekenhuis moet verbouwd en vergroot worden, waardoor een nieuw onderkomen voor de verbouwperiode gezocht moest worden. Daartoe is een smalle strook tussen de bestaande bebouwing van de VU en de ringweg A10 bebouwd. Vanwege de smalle locatie moest er horizontaal gebouwd worden. De vijf verdiepingen zijn op palen omhoog getild, zodat het water zichtbaar blijft, waarboven het gebouw gedeeltelijk is gelegen. Brandtrappen zijn binnen het volume ingebouwd.

Het container-effect wordt veroorzaakt door het bouwsysteem van aannemer De Meeuw.. Hierbij worden vrijwel kant en klare units op elkaar geplaatst. Om dit effect te versterken, zijn alle units in onderscheidende kleuren geverfd. De ligging aan de Ringweg A10 biedt – naast een goede bereikbaarheid – het bijkomende voordeel, dat het gebouw op een zeer zichtbare plek is gelegen. Om dit te benutten zijn in de units op de gevelwand de letters CCA ingekleurd, de afkorting van het centrum dat erin gehuisvest is. (ARCAM/LM)