Casus Buikslotermeerplein


Op maandag 20 februari presenteren studenten van Universiteit Stuttgart en State of Flux in Architectuurcentrum Amsterdam hun ideeën voor de herontwikkeling van het Buikslotermeerplein. Wat is de toekomst van dit verouderde winkelcentrum? De bijzondere plannen gaan vaak verder dan het architectonisch of stedenbouwkundig ontwerp an sich. De uitkomsten stellen filosofische vragen en gaan in op de rol van de ontwerper.

Het Städtebau Institut en haar studenten hebben in de tweede helft van 2016 het winkelcentrum in Amsterdam Noord als studieobject genomen. Na een werkbezoek zijn zij aan de slag gegaan met de vraag: “Wat zou je doen om het Buikslotermeerplein toekomstbestendig te maken?“. Op 20 februari presenteren zij hun plannen met behulp van maquettes, tekeningen en digitale presentaties.

Verouderde winkelcentra
Na de tweede wereldoorlog zijn tijdens de wederopbouwperiode tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw niet alleen veel huizen maar ook veel winkelcentra gebouwd. Inmiddels zijn veel van deze winkelcentra aan vernieuwing toe. Tegelijkertijd gaat het niet goed met veel retailbedrijven die veelal in deze winkelcentra gevestigd zijn, met faillissementen van V&D, Perry Sport, MSmode, Invito en Scapino. Veelal is leegstand het gevolg. Naast de effecten van de crisis en de vele faillissementen zorgt de toename van online winkelen en de fysieke veroudering dat veel van deze  winkelcentra er deplorabel bij staan.

Een Amsterdams voorbeeld hiervan is het winkelcentrum Boven ’t IJ/Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Met de eindhalte van de Noord/Zuidlijn om de hoek heeft het gebied veel potentie. Deze situatie vraagt om actie. Sinds begin 2016 programmeert Donica Buisman en haar team van State of Flux activiteiten samen met bewoners en ondernemers en wordt er gezamenlijk gewerkt aan het verbeteren van de openbare ruimte met het project Grote Plein.

Datum: 20 februari
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Prins Hendrikkade 600
Toegang: Gratis
Voertaal: Engels en Nederlands