Centrale Markthal


 
Jan van Galenstraat 4
De Krommert
Amsterdam
N. van Lansdorp
Bus 18, tram 3
1934
Bedrijven

De buik van Amsterdam

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw namen de sociaaldemocratische wethouders Floor Wibaut en Salomon de Miranda tal van initiatieven om Amsterdam socialer en leefbaarder te maken. Met de bouw van een groot marktterrein in het westen van de stad wilde het stadsbestuur de voedselhandel centraliseren en reguleren.

De opzet van het terrein en de architectuur van de gebouwen werden ontworpen met de grootst mogelijke kwaliteit en representativiteit, duidelijk zichtbaar in de Centrale Markthal uit 1934. Het ontwerp van architect Nicolaas Lansdorp is nog steeds een architectonische blikvanger op het terrein, alhoewel enkele aanbouwen afbreuk hebben gedaan aan de uitstraling. In de hal waren de belangrijkste fruitgrossiers gevestigd, alsmede zestig kantoren en enkele veilingzalen. Deze laatste zijn net als de imposante klokkentoren in de loop der jaren gesloopt.

De markthal zelf zal dit lot worden bespaard. In 2007 kreeg het gebouw de status van Rijksmonument, en in de toekomst kunnen bezoekers na de herontwikkeling van het terrein getuige zijn van de drukke bedoening op de marktvloer.