Christelijk Lyceum Buitenveldert


 
De Cuserstraat 3
Buitenveldert
Amsterdam
M.F. Duintjer
Stichting Christelijke Lycea in Amstelland
1963
Onderwijs
 

Bijzonder ruimtelijk en licht schoolgebouw

Vanaf de Beneluxbaan is het bijzondere gebouw van het Christelijk Lyceum uit 1963 te zien op de grens tussen Amsterdam en Amstelveen. Het is een ontwerp van M.F. Duintjer en behoort tot een van z’n belangrijkste werken en is bovendien een goed voorbeeld van architectuur waar techniek en esthetica op sublieme wijze samenkomen.

Architect M.F. Duintjer is vooral bekend door zijn kantoorkolossen in het centrum van Amsterdam zoals het voormalig ABN kantoor aan de Vijzelstraat en het hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein. Hoewel Duintjer met deze twee gebouwen wellicht niet de Amsterdamse publieksprijs wint, heeft hij genoeg gebouwen gemaakt die wel in de smaak vallen. Duintjers visie op architectuur kenmerkt zich als een zekere ‘shake hands architectuur’. Strakheid en abstractie van het modernisme komen in zijn werken samen met traditionele elementen.

Het Christelijk Lyceum is wat dat betreft een uitstekend voorbeeld, hier komt zijn architectuurvisie volledig compromisloos naar voren. Het schijfvormige gebouw is opgetrokken uit baksteen en onbewerkt beton. Daarnaast is er veel glaswerk gebruikt. Omdat het schoolleven volgens Duintjer van zichzelf al kleurrijk genoeg zou zijn, heeft hij weinig kleur gebruikt voor het ontwerp zelf.

Naast de combinatie van bouwmaterialen maken de ruimtelijke indeling en het lichtspel dit gebouw bijzonder. Zo zijn de gangen, gelegen aan de voorzijde van het gebouw, ritmisch opgebroken door serres. Deze serres geven het interieur een levendige afwisseling tussen licht en donker. Aan de waterkant kenmerkt het interieur zich juist door een overvloed aan licht, dat wordt gefilterd door rastervormige glazen puien. Het lichtspel in de aula, dat door de weerkaatsing in de rimpeling van het water ook het plafond verlicht, zorgt voor een bijzonder ruimtelijke beleving.

De lokalen op de begane grond, gelegen aan het water, hebben buitenterrassen en kunnen als openluchtlokalen gebruikt worden. Dit onderbouwt de openheid die Duintjer in zijn ontwerpen nastreefde. De aula en het trappenhuis vormen een ontmoetingsplaats die door hun centrale positie het hart van de school vormen. Vanuit deze centrale positie strijkt de school op symmetrische wijze langs de waterkant.

De sterrenwacht bovenop het gebouw reflecteert de eigentijdse insteek van Duintjer. De verwachting was in die tijd dat een sterrenwacht een meerwaarde zou hebben voor een schoolgebouw. Uiteindelijk wordt de sterrenwacht nauwelijks gebruikt, en heeft deze vooral een esthetische meerwaarde door bij te dragen aan de elegantie van dit gebouw. (ARCAM/Darko Lagunas)