Circl


 
Gustav Mahlerplein 1B, 1082PP Amsterdam
Buitenveldert en Zuidas
Amsterdam
Pi de Bruijn, Hans Hammink
De Architekten Cie.
ABN AMRO
Station Amsterdam-Zuid, Metro 50, Metro 5, Tram , Bus 199
2015-11-01
2017-08-23
Bedrijven, Groen, Kantoren, Openbare ruimte
 

Paviljoen van de toekomst
Circl, het ABN AMRO paviljoen naar ontwerp van de Architekten Cie., is een gebouw van de toekomst, gelegen aan het Gustav Mahlerplein aan de Zuidas, het zakelijke hart van Amsterdam. Het compleet circulaire paviljoen werd ontworpen vanuit het idee dat de impact van het bouwen zo weinig mogelijk aanslag pleegt op de natuurlijke grondstoffen van de wereld. Het hergebruiken van zo veel mogelijk materialen en zo min mogelijk verspilling waren de kerngedachten bij de vormgeving van het paviljoen. Circl is een ontmoetingsplek voor de werknemers van ABN AMRO met variërende opleidingsniveaus en uiteenlopende achtergronden.

Daktuin
Het parkachtige gebied voor het hoofdgebouw van ABN AMRO vormt de setting van het paviljoen. De grote glazen pui met verticale tuinwand oogt open en uitnodigend. Het zorgt voor een interactie tussen de groene omgeving en de binnen gelegen ruimtes. Men kan het pand betreden via de brede trappenpartij aan de zijkant. De trap leidt naar een openbare ruimte waar passanten en werknemers met elkaar in interactie kunnen gaan.

Zoektocht naar duurzamere toepassingen
Daar bovenliggend treft men een daktuin aan die antwoord heeft op de vraag naar biodiversiteit. Deze openbare ruimte doet ook dienst als rustplek om even op adem te komen in het zakendistrict. De Architekten Cie. kozen voor hout als hoofdmateriaal voor de dragende structuur waardoor het flexibele paviljoen zo’n 30 jaar kan mee gaan. En in principe perfect kan hergebruikt worden. Uniek is bijvoorbeeld ook dat een deel van de gevel geschikt is voor het uitproberen van nieuwe materialen, zodat er een constante zoektocht naar nóg duurzamere toepassingsmogelijkheden plaats vindt.

Totaalconcept
Het paviljoen is een totaalconcept bestaande uit 3.350 m2, inclusief de groene zone en omvat 1.800 m2 aan vergaderruimte en 1.200 m2 aan flexibele werk-, ontmoetings- en horecaruimte. Naast deze ruimten is er ook een ‘living lab’ aanwezig in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Deze staat in het teken van voortdurende duurzame experimenten. De Architekten Cie. hebben over elk element van het gebouw nagedacht; zo werd de isolatie van het paviljoen door middel van de vezels van 16.000 spijkerbroeken gerealiseerd. De volledige inrichting getuigt van duurzaamheid, flexibiliteit en herbruikbaarheid.  

De Architekten Cie. creëerden met dit paviljoen een pionier op het gebied van de circulaire economie. Het resulteerde in een voortstuwend proces dat als inspiratiebron kan dienen voor de toekomstige architectuurgedachte.


Gerelateerd

Datacenter AM4

Bedrijven : Infra : Kantoren : Nieuws : Voorziening

Maak kennis met Datacenter AM4, genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2018!

Lancering Architectuurgids Oostelijk Havengebied

22 mei 2016 - 22 mei 2016 : Archief : Evenement : Tours

Op zondag 22 mei vindt de feestelijke lancering plaats van de Architectuurgids OOST: Oostelijk Havengebied. De middag start bij...