CityPics #5: I Love Amsterdam


De filmreeks CityPics houdt zich bezig met het onderwerp van de stad in al haar facetten en verschijningsvormen – maar altijd met een link naar Amsterdam. Tijdens de 5e editie van deze reeks vertoont Filmtheater Kriterion I Love Venice (van regisseurs Quirine Racké en Helena Muskens), en is er een nagesprek over het ‘Venetië van het Noorden’, Amsterdam, met Leon Deben (Stadssocioloog, UvA) en Björn Stenvers (Amsterdam Hermitage/OAM).

I Love Venice, inclusief nagesprek
Venetië, de sprookjesstad gebouwd op water, ontvangt dagelijks 60.000 bezoekers. Dat is meer dan het totale aantal inwoners van de stad, dat sinds de jaren ’40 is gedaald van 175.000 naar 59.000. In het centrum zijn voormalige woonhuizen omgebouwd tot Bed & Breakfasts en verkopen winkels alleen nog maar producten voor toeristen. De documentaire I Love Venice laat zien hoe de overgebleven Venetianen hun stad verdedigen door te demonstreren tegen de inkomende cruise-schepen en tegen de plannen van de gemeente om nog meer toeristen aan te trekken.

Hoe zit dat in onze eigen, op water gebouwde, sprookjesstad? In 2014 worden er zeven nieuwe hotels geopend in Amsterdam, in 2013 waren dat er elf. Tijdens het komende jaar zullen er ruim 130 cruise-schepen aanleggen in de Passenger Terminal Amsterdam, met elk 1.500 bezoekers. Wat betekent de groeiende toeristenindustrie voor de bewoners van deze stad? Op zondag 30 maart gaan we in gesprek met stadssocioloog Leon Deben, die schreef over de effecten van toerisme op het centrum van Amsterdam, en Björn Stenvers, die zich bezig houdt met de marketing van de Amsterdamse musea. Deze editie van CityPics is georganiseerd ter gelegenheid van het Bouwplaatsfestival in het nieuwe Volkshotel – waar Filmtheater Kriterion dat weekend activiteiten organiseert.

Citypics
Met CityPics willen AFFR, ARCAM, CITIES en Filmtheater Kriterion de Amsterdammer prikkelen zich meer te verdiepen in zijn stad. Film, debat en stadsverkenning rond een wisselend centraal thema worden ingezet om verschillende perspectieven te belichten en te contrasteren, opdat de bezoeker een beter inzicht krijgt in de dynamiek van de stad.

Kaartjes
€8,- of gratis met Cineville.