Collage


 
Bos en Lommerweg 75-155, Hoofdweg 787-959
Landlust
Amsterdam
Rens Schulze, Jeroen Geurst
Geurst & Schulze Architecten
Hillen & Roosen Projectontwikkeling BV
2009
Kantoren, Voorziening, Wonen
 

Woongebouw aan de Bos en Lommerweg

De architecten (Geurst & Schulze) en de opdrachtgever (Hillen & Roosen) van het gebouw Collage aan de Bos en Lommerweg wonnen in 2009 de Zuiderkerkprijs voor het beste woningbouwproject.

Het woongebouw Collage ligt in het hart van het stadsdeel Bos en Lommer. Hier wordt al een aantal jaren hard gewerkt om verschillende buurten met elkaar te verbinden en het stadsdeel te verlevendigen. Het marktplein zelf is onder handen genomen en een aantal gebouwen met groot stedelijke allure zijn verrezen. Met de overbouwing van de Ring A10 is geprobeerd de barrière die ontstaat door de ligging van deze drukke weg, te slechten.

Het gebouw Collage is ontworpen op een ingewikkelde plek in de stad. Het gebied ligt tussen de drukke ring en de Bos en Lommerweg, in de nabijheid van het vernieuwde Bos en Lommerplein en de architectonisch interessante Hoofdweg. In het ontwerp is aansluiting gezocht met enerzijds de Amsterdamse-School architectuur (Hoofdweg) en de moderne strokenbouw (Bos en Lommerweg). Het gebouw bestaat uit drie delen. Het gevelgedeelte aan de zijde van de Hoofdweg straalt een zelfde soort ritme uit als verderop in de straat is te ervaren. Zoals architect H.T. Wijdeveld dat in de jaren dertig deed, zo brengen vandaag de dag ook Jeroen Geurst en Rens Schulze ritme aan in het gebruik van details, raampartijen en metselwerk. Aan de kant van de Bos en Lommerweg is het gebouw strakker van opzet. Aan de achterkant ligt het rustige, groene Bos en Lommerplantsoen. Hier bepalen grote balkons, loggia’s en terrassen het uiterlijk van het gebouw, waarbij de witte betonnen banden zorgen voor ordening en het gebouw meer diepte geven.

In de plint zijn bedrijfsruimten gecreëerd en onder de grond bevindt zich een parkeergarage. In het pand naast het GAK gebouw zijn woonstudio’s te vinden en in de andere gebouwdelen zijn appartementen van verschillende groottes gesitueerd. (ARCAM/YK)