Condoleanceruimte Zorgvlied


 
Amsteldijk 273
Rijnbuurt
Amstelveen
Claus en Kaan Architecten
Gemeente Amstelveen
Tram 4-25; metro 51
Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000, p.92-93.
1998
Voorziening
 

Ontvangstpaviljoen op begraafplaats

Aan de rand van Amsterdam, in een bocht van de rivier de Amstel, ligt de 19e-eeuwse begraafplaats Zorgvlied. Enige tijd geleden bleek het monumentale ontvangstgebouw, aan het einde van een lange oprijlaan, te klein. Er werd besloten het gebouw niet uit te breiden maar er een afzonderlijke condoléanceruimte naast te bouwen.

Vanaf de oprijlaan is alleen het oude gebouw te zien. Pas vlakbij presenteert het lage, rechthoekig paviljoen zich. De opzet van het gebouw is eenvoudig. In een centrale kern zijn het sanitair en de garderobe ondergebracht. De ruimte daaromheen is met glazen wanden in twee condoléanceruimtes verdeeld. De overige binnenwanden zijn met houten panelen bekleed; de vloer bestaat uit grijs gestreken beton. Mede door de ingetogen materialisering heerst een rustige en serene sfeer, die wordt benadrukt door de getemperde lichtinval. De voorgevel bestaat grotendeels uit verdiepingshoge glasvlakken. De achtergevel heeft een gesloten karakter doordat hij slechts wordt geleed door drie hoog geplaatste horizontale ramen. Bij de detaillering van de gevels is ernaar gestreefd pleisterwerk, glas en staal zo veel mogelijk naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

Het meest expressieve kenmerk van het gebouw is de massieve luifel. Deze geeft aan de ruimte tussen de bestaande aula en het nieuwe gebouw het karakter van een binnenruimte. (ARCAM/BU)