Conservatorium Amsterdam


 
Oosterdokskade 151
Oosterdokseiland
Amsterdam
Frits van Dongen
de Architekten Cie.
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
ODE (o.m MAB Groep B.V.)
Hillen & Roosen
Amsterdam Centraal Station
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2005-07-01
2008-09-01
Commercieel, Cultuur, Kantoren, Voorziening
 

Conservatorium van Amsterdam

De oude behuizing aan de Van Baerlestraat ontgroeid, huist het Conservatorium van Amsterdam sinds 2008 op het Oosterdokseiland, in een speciaal ontworpen glazen gebouw dat ingeklemd stond tussen de Openbare Bibliotheek en het Post CS gebouw (laatstgenoemde gebouw is gesloopt).

Het nabijgelegen Centraal Station zorgt behalve voor een perfecte bereikbaarheid helaas ook voor geluidsoverlast. Dit probleem is opgelost door de toepassing van een zogenaamde ‘engawa’ waarbij op Japanse wijze het trappenhuis rond het gebouw is geplaatst, waardoor het tegelijkertijd als geluidsbuffer dient.

Het programma bestaat uit drie delen, hetgeen terug te zien is in de verschillende lagen van het gebouw. Het publieke deel, bestaande uit de concertzalen en de foyer/kantine, vormt letterlijk het ‘spelende hart’ en beslaat de onderste vijf bouwlagen waarvan er twee ondergronds zijn. De vijf concertzalen, waaronder de Bernard Haitinkzaal voor klassieke muziek en de Amsterdam Blue Note jazz/popzaal, hebben ieder hun specifieke akoestische eigenschappen. In het middelste deel bevinden zich de leslokalen en oefenruimtes die qua formaat en akoestiek verschillen, wat aangegeven is met signaalkleuren. De bovenste laag bevat de studie-afdeling met onder meer de collegezaal en de bibliotheek.

In het oog springt de prismatische folie waarmee de schubben van de glazen zaagtandgevel bekleed zijn. Afhankelijk van de lichtval en het standpunt van de beschouwer krijgt het op het eerste gezicht rustige gebouw een verrassende werking. (ARCAM/FG)