CPO Sciencepark


 
Carolina Macgillavrylaan 279-299, Ooster Ringdijk 20-30
Amsterdam
Jacco van Wengerden
Atelier van Wengerden
CPO Sciencepark
2019
Nieuws, Wonen
 

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd. Het gebouw, naar ontwerp van Atelier van Wengerden en in opdracht van een groep bewoners, is door de Amsterdamse welstandscommissie beschreven als een ‘expressief en zorgvuldig ontworpen gebouw’ en in 2019 werd het complex bekroond met de Zuiderkerkprijs.

Vrije indeling
CPO Sciencepark, een zelfbouwkavel voor 16 appartementen met garage, ligt ingeklemd tussen de Ooster Ringdijk en de hoofdweg naar het Science Park. Door het gebouw een kleine basis en trapsgewijs toelopende uitkragingen te geven, volgt de gevel de vorm van de dijk en is er optimaal gebruik gemaakt van de te bebouwen ruimte. Op iedere verdieping zijn binnen de uitkragingen ruime balkons gerealiseerd. Het complex is om een centrale toegangshal gebouwd waardoor er de appartementen vrij uitzicht hebben naar drie richtingen. De appartementen zijn vrij in te delen en te veranderen, terwijl de samenhang aan de buitenzijde overal gehandhaafd blijft. Door deze samenhang heeft gebouw geen duidelijke voor- en achtergevel.

Gemeenschappelijke ruimtes
CPO Sciencepark wordt omringd door de hoge bebouwing van het Science Park. Door de plint zo transparant mogelijk te houden, is er een verbinding gezocht met de omgeving. Hier zijn de levendige ruimtes ondergebracht; een gemeenschappelijke ruimte en woonwerkruimten. Op het dak van het complex is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd. Vanaf de eerste verdieping geeft een brug toegang tot het fietspad op de dijk.

Bijzondere gevel
De gevel bestaat uit een scala van verschillende grijstinten en grote glasoppervlakken. De gevel is bekleed met grijze stalen persroosters, die een open gevelafwerking maken en deels dienen als zonwering. De kozijnen van gepoedercoat aluminium hebben dezelfde kleur als de roosters waardoor er samenhang gecreëerd is. De vloeren, randen en balkons zijn in prefabbeton uitgevoerd en gevel lichte accenten aan de gevel.

Toevoeging aan de biodiversiteit
Om de woningen zo comfortabel en energiezuinig mogelijk te maken is het complex voorzien van warmtepompen, zonnepanelen en grote glasoppervlakken van triple glas met uv-filter. De balkons en zonwering zorgen voor koelte in de zomer en als buffer in de winter. Het groene dak geeft extra isolatie en is een toevoeging aan de biodiversiteit.

Ondanks de complexe locatie is het gelukt om een gebouw te maken dat zich openstelt tot de omgeving. Het complex laat zien dat het Science Park een prettige woonomgeving kan zijn.

CPO Sciencepark is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeeldingen: Yvonne Brandwijk


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...