Cruquiuskwartier


 
Cruquiusweg 109-111
Oostelijk Havengebied
Amsterdam
Dick Venneman, Stefan Damen
Dedato ontwerpers en architecten
HVBM Vastgoed bv
Hercuton
Bus 22
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
Kantoren
 

‘Dedato-stijl’

Sinds Dedato met een aantal enkelvoudige kantoorgebouwen van zich heeft doen spreken, wordt al wel gesproken de ‘Dedato-stijl’. Met deze term wordt het beeld opgeroepen van sobere kantoorgebouwen van prefab beton, glas en staal die in de regel in een nog te ontwikkelen omgeving staan. Op een schiereiland aan de rand van het Oostelijk Havengebied is het systeem nu voor het eerst toegepast in een groter complex, bestaande uit vier geschakelde bedrijfsgebouwen.

De landtong staat nu nog voornamelijk vol met rommelige, industriële bebouwing die het toch zeer aanwezige water aan het zicht onttrekt. Dat moet in de toekomst anders worden. Het is de ambitie van het Stadsdeel Zeeburg om hier een hoogwaardig en levendig bedrijventerrein te realiseren.

Dedato heeft daar een impuls aan gegeven door het nieuwe complex op te tillen zodat vanaf de weg het water kan worden ervaren. Hier biedt een publiek toegankelijk terras zicht over de Entrepothaven. Iets waarvan ook te genieten is vanuit de kantoren en de gevelbrede balkons. Op alle vier verdiepingen kunnen de glaspuien aan de waterkant volledig worden geopend.

De delen van het complex zijn geschakeld door middel van glazen vides met daarin de trap en de lift. Ieder trappenhuis heeft een eigen kleur. Rond deze kernen zijn alle praktische faciliteiten geconcentreerd zodat de kantoorvloeren zoveel mogelijk open gelaten konden worden. Op het dak bevinden zich vier (bedrijfs)penthouses. Geparkeerd wordt er op het maaiveld.

Gebouw en omgeving blijken vooral aantrekkingskracht uit te oefenen op bedrijven in de creatieve sector. (ARCAM)