Dag van de Architectuur Amsterdam 2020


In het weekend van 20 en 21 juni vieren ARCAM, van Eesteren Museum en Museum het Schip een coronabestendige editie van de Dag van de Architectuur. Bezoek ARCAM op zaterdag en zondag voor een intiem programma dat de nadruk legt op verdieping, bezinning en dialoog in het kader van het landelijk thema ‘Architectuur, een Publieke Zaak’. Van wie is de publieke ruimte eigenlijk? En hoe kunnen we die optimaal benutten in tijden van Corona? Hoe kunnen we het stramien van 1,5 meter creatief, inclusief en gevarieerd gebruiken?

Op de kade bij ARCAM gebruiken we de – inmiddels beroemde – anderhalvemetercirkels voor een programma van lezingen en performances. Reserveer voor zaterdag en of zondag een of meerdere tijdsloten tussen 13.00 en 17.00 uur.

Wil je liever zelf op pad? Spring dan op je fiets langs deze bijzondere ornamenten!

Podcast
Tijdens de Dag van de Architectuur zijn de makers van Landmassa – een podcast over ruimte – aanwezig voor Q&A sessies na de lezingen
en nemen zij hun nieuwe aflevering ter plekke op.

Zaterdag 20 juni 2020
Reserveer hier je plek voor een of meerdere tijdsloten voor het zaterdagprogramma >

Tijdens de Dag van de Architectuur openen we de tijdlijn Amsterdam 2000-2030. Deze tijdlijn vervangt de iconische, maar verouderde tijdlijn Amsterdam 800-2000 die nu in het souterrain van ARCAM op de deuren is aangebracht. De periode 2000-2030 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. De invloed van corona op de ontwikkeling van de stad is een volgende grote vraag. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd.

Hebben we in deze tijdlijn een compleet beeld te pakken? Missen er belangrijke gebouwen of thema’s? De komende maanden zal ARCAM een brede inventarisatie doen, zowel online als offline. Op de zaterdag van de Dag van de Architectuur doen we een eerste voorzet.

Programma
De cirkellezingen vinden elk uur plaats. Daarnaast kan je ook een tijdslot reserveren voor het bezoeken van de fototentoonstelling Am I an Ornament? 

12.45 uur: inloop
13.00
uur Maarten Kloos (essayist, voormalig directeur ARCAM) kijkt terug op de oude tijdlijn en opent de nieuwe met een reflectie op de nieuwe tijdlijn
13.30 uur Q&A met het publiek
14.00 uur Lyongo Juliana (Directeur Caribisch Gebied, OZ Architect) ontwierp diverse gebouwen in deze periode. Welke stad ziet hij en welke thema’s zijn hierin belangrijk?
14.30 uur Q&A met het publiek
15.00 uur Fenna Haakma Wagenaar (gemeente Amsterdam) werkte met Ken Livingstone en Boris Johnson (burgemeesters van Londen) aan een nieuw en eerlijk woningbouwbeleid in Londen en heeft nu de Westelijke Tuinsteden onder haar hoede.
15.30 uur Q&A met het publiek
16.00 uur Hanneke Kijne (landschapsarchitect MORE) beschouwt de tijdlijn vanuit de bekentenis van groen en publieke ruimte in de stad.
16.30 uur Q&A met het publiek

17.00 uur Borrel en nazit op de kade
18.00 uur Einde

Slecht weer?
Neem een paraplu mee!

Zondag 21 juni 2020
Reserveer hier je plek voor een of meerdere tijdsloten voor het zondagprogramma >

De tentoonstelling Am I an Ornament? brengt verleden, heden en toekomst van het ornament onder de aandacht. Na een relatief ornamentloze periode in de jaren 1990-2010 zien we het ornament steeds vaker, maar op een geheel nieuwe manier, terug. Niet (alleen) als gevelkunstwerk of losstaand decoratief element, maar ook als manier om verhalen te vertellen, bewoners te verbinden en omhulsels te ‘verzachten’. Nieuwe materialen maken ook nieuwe vormen en toepassingen mogelijk. Wat is het hedendaags ornament en hoe gebruiken ontwerpers dit bouwdeel in hun gebouwen?

Programma
Op de zondag van de Dag van de Architectuur vertellen architecten uit de tentoonstelling over hun opvattingen over het ornament in hun werk. Daarnaast kan je ook een bezoek reserveren aan de tentoonstelling Am I an Ornament?

12.45 uur: inloop
13.00 uur Marlies Rohmer, architect/oprichter Marlies Rohmer Architects & Urbanist, over o.a. Brede School Het Meervoud
14.00 uur Gianni Cito, architect/partner MOKE Architecten, over o.a. IKC Zeven Zeeën
15.00 uur Jord den Hollander (architect/filmmaker), over o.a. BOTEL
16.00 uur Furkan Köse, architect/eigenaar Atelier PUUUR en Rem Posthuma (kunstenaar), over o.a. Het Islamitisch Uitvaartpaviljoen
17.00 uur Borrel en nazit op de kade
18.00 uur Einde

Zelf een idee voor op de kade?
Krijt een cirkel voor jezelf en je publiek, en laat het ons weten! We zullen je activiteit meenemen in onze communicatie. Mail naar arcam@arcam.nl met je voorstel. 

Van Eesteren Museum x Museum het Schip x ARCAM
Speciaal voor de Dag van de Architectuur Amsterdam hebben de drie architectuurinstellingen van Amsterdam een fietsroute samengesteld over de openbare ruimte en het ornament die je op eigen houtje kan fietsen. De route komt een aantal dagen voor de Dag van de Architectuur beschikbaar. Houd ook de website van Van Eesteren Museum en Museum het Schip in de gaten voor hun DvdA programma!

 

 


Gerelateerd

Landmassa Podcast: Bonusaflevering 1 – Over sexy iconen en de woonrenaissance

Nieuws

Hij staat live! De Bonusaflevering van de Podcast Landmassa die helemaal in het teken staat van het weekend van...

Fietsroute Am I an Ornament?

Nieuws

Stap op de fiets en maak een reis van het hedendaagse ornament naar de beelden van Hildo Krop.