De Albatros


 
Albatrospad 1-144, Kievietstraat 62-68
IJplein/Vogelbuurt
Amsterdam
Albert Herder, Arie van der Neut, Vincent van der Klei
hvdn architecten
Jean-Marc Saurer
Woningstichting De Key/De Principaal BV
Van der Waal
Bus 32, 33, stop Johan van Hasseltweg
2004-04-01
2006-06-01
Voorziening, Wonen
 

Wooncomplex in Amsterdam Noord

Met de Noord/Zuidlijn, een metrolijn die naar verwachting in 2017 zal zijn voltooid, wordt Amsterdam-Noord voor het eerst in de geschiedenis goed verbonden met het centrum van de stad.
Daarop vooruitlopend worden ambitieuze plannen ontwikkeld. Zo zal het gebied rond het in aanbouw zijnde station Johan van Hasseltweg, een omgeving die nu nog wordt gekenmerkt door groene, kleinschalige tuindorpen, in de komende jaren een meer grootstedelijk karakter krijgen.

‘De Albatros’ is het eerste woningbouwproject dat hier is opgeleverd. Om het grote complex niet te massaal te laten overkomen en te laten aansluiten bij de omliggende kleinschalige bebouwing, is een plint gerealiseerd met daarop vier slanke torens. Het plintgebouw, waarin een parkeergarage is opgenomen en ruimte is voor buurtgerichte- en commerciĆ«le voorzieningen, heeft dezelfde hoogte als de omliggende bebouwing. Vanuit de ruime entrees met de liften en de trappenhuizen is de gemeenschappelijke tuin met houten terrassen op de zon te zien.

De torens bieden onderdak aan in totaal 130 woningen. De verschillende typen hebben geen van alle een buitenruimte, wel Franse balkons en speciaal voor dit project ontwikkelde puien van 2,2 bij 2,2 meter. Deze (aluminium) puien kunnen zo gedraaid en gevouwen worden dat de achterliggende ruimte telkens over vrijwel de volledige verdiepingshoogte te openen is. De plaatsing van de puien verschilt per woningplattegrond, wat een gevarieerd gevelbeeld heeft opgeleverd. De donkerpaarse bakstenen zijn voorzien van een op een stootvoeg lijkende groef waardoor het lijkt alsof de bakstenen kops zijn gestapeld. (ARCAM/YK)