Amsterdam kent een geweldige traditie van flink investeren in groene gebieden bij grote stadsuitbreidingen. Zo verrezen er in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer en Buitenveldert, met daar tussenin omvangrijke parklandschappen: de scheggen van de stad. Nu, ruim 70 jaar later, staan de scheggen steeds meer onder druk vanwege de kolossale bouwopgave en de klimaatproblematiek. In de tentoonstelling ‘De Amsterdamse Scheggen’ ontdek je radicaal nieuwe mogelijkheden voor deze parklandschappen, voorbij de functie van weidegronden, recreatiegebieden en bouwterreinen.
Bezoek ook de website www.deamsterdamsescheggen.nl voor een eerste kennismaking.
De Amsterdamse Scheggen
Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren had een droom: Iedere Amsterdammer, ongeacht rang of stand, moest binnen tien minuten in het groen zijn. Zijn droom werd realiteit met zijn Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) met aandacht voor een goed evenwicht tussen de stad en het groen. Zo ontstonden de groene vingers van Amsterdam: de Amstelscheg, de Amsterdamse Bosscheg, de Brettenscheg, de Diemerscheg, de Waterlandscheg, de Scheg van West, de IJmeerscheg en de Zaanse Scheg.
Leefbaarheid
Deze scheggen worden steeds belangrijker voor de leefbaarheid van Amsterdam. Toch wordt de waarde van de scheggen te weinig gezien, terwijl ze de stad koelen en kunnen worden ingezet bij de grote vraagstukken van deze tijd, zoals energietransitie, klimaatadaptatie en CO2 reductie. Sommige van deze landschappen zijn zelfs bij de stedelingen onbekend. De hoogste tijd dus om ons vizier te richten op de landschappen van Amsterdam!
Een nieuwe identiteit
Na maanden van onderzoeken en ontwerpen hebben vier architectenbureaus, onder toeziend oog van een Parlement met experts, toekomstbestendige voorstellen gemaakt voor de scheggen. Stap in de wereld van het Amsterdamse landschap en lees, bekijk en beluister de plannen voor een nieuwe identiteit voor de acht gebieden in ‘De Amsterdamse Scheggen – De Tentoonstelling’.
Foto’s Simon Trel
De vier ontwerpteams
Karres en Brands is verantwoordelijk voor Diemerscheg en Amstelscheg
BOOM Landscape is verantwoordelijk voor Brettenscheg en Scheg van West
Flux Landscape Architecture is verantwoordelijk voor Zaanse Scheg en Waterlandscheg
LAMA landscape architects is verantwoordelijk voor Amsterdamse Bosscheg en IJmeerscheg
- Karres en Brands
- BOOM Lanscape
- Flux Landscape Architecture
- LAMA landscape architects
Lancering Manifest
Op vrijdag 13 december lanceerde ARCAM Het Manifest van de Scheggen. Het manifest bundelt de uitkomsten van de vier ontwerpteams en biedt tien heldere richtlijnen voor de toekomst van de scheggen, opgesteld door het Parlement van de Scheggen. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid.
Bezoek www.deamsterdamsescheggen.nl en download het manifest!
Credits
De Amsterdamse Scheggen is een initiatief van ARCAM in samenwerking met BOOM Landscape, met de onuitputtelijke inspanning van de ontwerpteams en het Parlement van de Scheggen. Maak kennis met de ontwerpteams en het Parlement van de Scheggen >
Het jaarprogramma wordt financieel ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, De Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en de Provincie Noord-Holland.