De Appel Jongensschool


 
Eerste Jacob van Campenstraat 59
De Pijp
Amsterdam
Dienst Publieke Werken
Gemeente Amsterdam
1882
Cultuur, Onderwijs
 

De Appel Jongesschool

Op de plek waar De Appel (podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse kunst) tot 2010 zat, was vroeger een jongensschool. Het schoolgebouw werd gebouwd als een standaard corridorschool voor de nieuwbouw van de Pijp, die eind negentiende eeuw uit de grond werd gestampt. De school is gebouwd volgens een L-vormige plattegrond met lokalen verdeeld over twee bouwlagen met aan één zijde een gang en daar bovenop een kapverdieping.

Het pand van de voormalige Jacob van Campenschool kent de vormentaal van zijn naamgever, de architect Jacob van Campen bekend van onder meer het Stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Dit Hollands Classicisme is herkenbaar aan de symmetrische indeling van de gevels. Hierbij is de ingang in het middentravee benadrukt door het ronde timpaan boven de deur. Het middentravee wordt vervolgens aan de daklijst nogmaals geaccentueerd door een driehoekig fronton.

Sinds februari 2010 was De Appel tijdelijk gevestigd in het voormalige schoolgebouw. Ondertussen zijn zij verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Prins Hendrikkade. Verder heeft de muziekhandel van Saul B. Groen al jaren zijn winkelruimte in een deel van het pand, aan de zijde van de Ferdinand Bolstraat. (ARCAM/TB)