De Binderij


 
Gillis van Ledenberchstraat 12-16
Frederik Hendrikbuurt
Amsterdam
Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser
Bureau Kroner
De Key/De Principaal i.s.m. PFC2 Envelopment
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V
Tram 3, stop Hugo de Grootplein, bus 18/21, stop Frederik Hendrikplantsoen
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2008-09-01
2010-05-01
Bedrijven, Wonen

De Binderij wooncomplex

In de boekbinderij van Stokkink aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West werden 70 jaar lang bijzondere boeken in speciale edities geproduceerd. Vanwege de daarvoor benodigde zware machines vormden betonnen vloeren en paddenstoelkolommen de basis voor het pand. Inmiddels is het gebouw, wit gekeimd en voorzien van een extra bouwlaag, met behoud van de zware vloeren en kolommen herontwikkeld tot een parkeergarage met woonwerkruimtes en lofts en nog drie nieuwbouwdelen die het complex completeren. Deze laatste zijn via een binnentuin op het voormalige dak van de binderij met elkaar verbonden.

Aan het dek hebben tien split-level-woningen hun entree. Door deze opzet is direct bij binnenkomst de boot te zien die lager, inpandig is afgemeerd. Een hek scheidt de botengarage van de vaart en binnen is aan het klotsen van het water de intensiteit van de scheepvaart van dat moment af te leiden. De mogelijkheid om zo het huis binnen te varen, betekent dat de Kostverlorenvaart vanuit deze woningen als een haast Venetiaanse aanvoerroute wordt ervaren. Aan de waterzijde heeft de woning een balkon met een hek van staal dat zo getordeerd is dat het zowel zicht op het water als de nodige privacy biedt.

Aan de korte kant wordt het complex afgesloten met een appartementenblok van vier lagen waarin de centrale toegang naar het gemeenschappelijk dek is opgenomen. De terrassen van de bestaande woningen aan de Gillis van Ledenberghstraat sluiten hierop aan. Aan deze straat zijn bovendien nieuwe werkruimtes op de begane grond gesitueerd, met om de hoek een nieuw pleintje waardoor vanuit de straat contact is met het water. (ARCAM/MB/MK)