Op 21 november 2020 opende ARCAM zijn nieuwe tentoonstelling ‘EndLESS Amsterdam’. Binnen de tentoonstelling laten onder ander Schiphol, de haven van Amsterdam en de gemeente Amsterdam zien hoe zij hun steentje bijdragen aan een circulaire economie. ARCAM kon bij het produceren van deze expositie natuurlijk niet achterblijven en besloot ook de circulaire weg in te slaan. Een belangrijk onderdeel van onze circulaire decorstukken zijn de banken van stichting Stadshout. Recentelijk namen we een kijkje bij hun zagerij in Ouderkerk aan de Amstel.
Wie de Amstel vanaf het centrum drie kwartier lang volgt zal uiteindelijk uitkomen bij de zagerij van stichting Stadshout. In hun zagerij worden omgekapte bomen uit de stad op een duurzame wijze verwerkt tot nieuwe producten zoals plantenbakken of meubilair. Hout is volgens stadshout de enige grondstof die een stad voortbrengt. Door als Amsterdammers ‘onze’ eigen grondstof eerst te gebruiken werkt stichting Stadshout mee aan het creëren van een circulaire economie.
Bij binnenkomst in de loods is naast een oorverdovend lawaai van zaagmachines een indrukwekkend proces van grondstof tot eindproduct te zien. We worden hartelijk ontvangen en rondgeleid. De medewerkers laten ons ook het productieproces van de banken voor ARCAM zien. De banken worden gemaakt van bomen die recentelijk werden gekapt bij het stationsplein van Amsterdam Centraal. De bomen zijn na het drogingsproces in lange dunne plakken gezaagd om vervolgens tot banken bewerkt te worden. Zo krijgen deze bomen een nieuw leven ingeblazen. Na een halfuur is het zo ver: de eerste ARCAM-bank is af! Vol trots wordt de bank in het buitenlicht, voor het Stadshoutlogo, gepresenteerd.
Benieuwd hoe zo’n bank zit? Bezoek EndLESS Amsterdam en neem plaats op deze unieke exemplaren!
GRATIS TIJDSLOT:
Reserveer je gratis tijdslot voor je bezoek aan ARCAM via Eventbrite >
Credits:
Tentoonstellingspartners: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Ambassade van de Noordzee, AMS Institute, BetweenTwoHands, BNA, CliCQ, Forteiland Pampus, gemeente Amsterdam, geoFluxus, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Koninklijke Schiphol Group, Museumhaven Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Port of Amsterdam, Projectmanagementbureau Amsterdam, Rebel Group, Stichting Stadshout, The Why Factory (TU Delft), Universiteit van Amsterdam, Van Eesteren Museum, Ymere.
Met medewerking van: BOOM Landscape, BURA urbanism, Echo Urban Design, MORE + XML, NLÉ, PosadMaxwan, Plein06 (Omgevingsvisie); ANA Architecten, Clubhaus Architecten, Dutch Architect B.V., Harvey Otten Architectuur, UNStudio en teamleden (Het Stadsranden-lab); Fiction Factory.
Deze tentoonstelling werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, gemeente Amsterdam en EFL-Stichting.