De Europa


 
Overhoeksparklaan 130-290
Overhoeks
Overhoeks vm. Shell-terrein
Amsterdam
Álvaro Siza Vieira, Avelino Silva, Marc à Campo, Frank de Ruigh
Álvaro Siza Arquitecto
HM ADP architecten
Ontwikkelcombinatie Overhoeks (Ymere, ING Real Estate Development)
Bouwcombinatie Overhoeks
Amsterdam Centraal Station + pont
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011-05-01
Wonen
 

Appartementen met uitzicht over het IJ

Toen na de verhuizing van Shell in 2009 het oostelijk deel van het Shell-terrein vrij kwam, bood dit de mogelijkheid voor de ontwikkeling van Overhoeks: een nieuwe woonwijk aan de noordelijke IJ-oever. Geurst & Schulze architecten ontwierp het stedebouwkundig plan waarbij ze kozen de wijk niet te laten aansluiten bij de noordelijk gelegen Van der Pekbuurt, maar deze volledig te oriënteren op het IJ.

In het hart van het gebied bevinden zich grote appartementengebouwen waarvan de schaal tussen het bouwblok en de stadsvilla in ligt. Gezamenlijk creëren ze een hoge dichtheid van 150 tot 200 woningen per hectare. Drie van de gebouwen, vernoemd naar oceaanschepen als herinnering aan de zeevaarthistorie, zijn ontworpen door de Portugese architect Álvaro Siza. ‘De Europa’ is als eerste voltooid en ligt aan de rand van het gebied, naast het nieuw gebouwde hoofdkantoor van Shell. Het gebouw voldoet aan de stedebouwkundige eis een vrijstaand appartementencomplex te zijn en vanaf de vijfde verdieping de gebouwmassa terug te laten springen om ruimte te bieden aan balkons, dakterrassen en daktuinen. Architectonische expressie is gevonden in de loggia’s en de toepassing van de witte marmeren platen uit Griekenland die vrijwel het gehele exterieur bekleden. Naast de fitnessclub en sauna op de begane grond, telt het complex 79 luxe huur- en koopwoningen waarbij elke variant beschikt over een groot raam of een buitenruimte met uitzicht over het oeverpark, de binnenplaats of het IJ. Omdat het complex is gebouwd op een souterrain met parkeerruimte kijken ook de appartementen op de begane grond vrij uit over het IJ. (ARCAM)