De Groenten uit Amsterdam


 
Johan Huizingalaan/Henk Sneevlietweg
Slotervaart
Amsterdam
NwA Architecten
Dit project is opgenomen in de route 'Farming the City', gemaakt voor de architectuur-app UAR.
Commercieel, Groen

Stadskwekerij in voormalige schrijfmachinefabriek

De voormalige schrijfmachinefabriek van IBM aan de Johan Huizingalaan in Slotervaart, in 1974 gebouwd naar ontwerp van de architecten D. van Mourik en J.W. du Pon, verloor in de laatste decennia van de vorige eeuw zijn functie als gevolg van de opmars van de Personal Computer. In 2000 deed IBM het gebouw van de hand en sindsdien staat het grotendeels leeg.

Als het aan de mensen achter Greenlung ligt, wordt deze voormalige fabriek binnenkort omgetoverd tot een high-tech stadskwekerij, als onderdeel van het project De Groenten uit Amsterdam. Greenlung is een Amsterdams bedrijf dat zich toelegt op duurzame groene projectontwikkeling. Daarbij richt het zich onder meer op groen hergebruik van leegstaande kantoorgebouwen. Die leegstand vormt een omvangrijk en hardnekkig stedelijk probleem. In Amsterdam staat ongeveer 17 procent van de kantoorruimte leeg. In totaal gaat het om 1,3 miljoen vierkante meter en volgens de gemeente zal de helft daarvan nooit meer als kantoor worden gebruikt.

Voor De Groenten uit Amsterdam werkt Greenlung samen met PlantLab, een ingenieursbureau gespecialiseerd in een wetenschappelijke en hoogtechnologische benadering van plantenteelt. Met behulp van de kennis en kunde die door dit bureau is verzameld, kunnen leegstaande kantoren worden ingericht als stadskwekerijen, met minimale bouwkundige ingrepen. Vervolgens kunnen in de kantoren groenten worden verbouwd ongeveer zoals dat gebruikelijk is in de kastuinbouw, maar met minder energieverlies en minder lichtvervuiling.

De aanleg van dergelijke stadskwekerijen kan op termijn bijdragen aan een meer lokale en duurzame voedselproductie, met een kleiner ruimtebeslag, minder transportbewegingen en een geringere energieconsumptie. Maar of er voor de oude schrijfmachinefabriek een tweede leven is weggelegd als groentekwekerij, is nog niet zeker. De onderhandelingen die het pionierswerk mogelijk moeten maken, zijn in volle gang. (Cities/ARCAM)