De Henricus


 
Louis Naarstigstraat 1
Slotermeer-Noordoost
Amsterdam
Jo Barnett & Lard Joordens
Berger Barnett Architecten
Stichting KBA
2017
Bus 22, Station Sloterdijk
Onderwijs
 

In Amsterdam Nieuw-West ligt sinds 1953 het Catharinacomplex. Deze kerk en school zijn onderdeel van de naoorlogse uitbreiding van Amsterdam Nieuw-West. Op basis van Cornelis van Eesterens Algemeen Uitbreidings Plan (AUP) wordt hier een gigantische hoeveelheid woonoppervlakte aan de stad toegevoegd. Het Catharinacomplex is in stijl van de Bossche School ontworpen door voormalig architectenbureau Evers en Sarlemijn. Deze stijl zien we terug in het gebruik van zware lateien boven ramen en deuren en in de mozaïeken en reliëfs boven de portalen. Naast de stijlelementen van de Bossche School zijn er verwijzingen naar Romaanse architectuur te ontdekken. Inmiddels is het complex tot gemeentelijk monument verheven.

Opdracht
In de loop der jaren raakt de uitstraling en het gebruik van het Catharinacomplex versnipperd en ontstaat er de wens tot renovatie. De opdracht is het gebouw aan te laten sluiten op het nieuwe onderwijsconcept van de school zonder dat de monumentale waarde wordt aangetast. Met name op de begane grond moet meer ruimte worden gecreëerd, de entree behoeft aanpassing en een aula zou een welkome toevoeging zijn. Eind 2015 start Berger Barnett Architecten met het traject. Het ontwerp voldoet aan deze wensen en meer.

Renovatie
Om de oorspronkelijke kwaliteit van het gebouw weer tot leven te brengen is er aan de bestaande structuur niet veel veranderd. Door de overdekte buitenruimte, een voormalige kloostergang, met glas dicht te zetten is er meer ruimte en een betere route naar de gymzaal gecreëerd. De originele roze deuren zijn in ere hersteld en het oorspronkelijke gebeitste houten plafond is weer zichtbaar gemaakt. Aan de buitenzijde is een nieuwe glazen entree gerealiseerd welke de kleuterschool en de lagere school met elkaar verbindt. Naast de ingang is een kleine aula ingepast. Samen met de nieuwe erkers is er een doorzicht gecreëerd vanaf de straat naar buiten. Op de speelplaats is de originele vakkenstructuur te herkennen en zijn er speelelementen van natuurlijke materialen geplaatst.

De Henricus is één van de genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2018


Gerelateerd

Open Huis Ru Paré Community (winnaar Gouden AAP 2018)

26 mei 2018 : Archief : Nieuws

Bezoek het beste gebouw van Amsterdam tijdens Open Huis Ru Paré Community!

En de winnaars van de Gouden A.A.P. 2018 zijn…

Nieuws

Ru Paré Community en IJhal!

Student Experience

Wonen

Het NDSM-terrein in Amsterdam Noord is een van de locaties in de stad waar in rap tempo verschillende woningbouwprojecten...

De Boel

Bedrijven : Groen : Kantoren : Wonen

In 2014 koopt woningbelegger Vesteda een flatgebouw aan De Boelelaan met als doel het gebouw ingrijpend te transformeren tot...

Ru Paré Community

Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs : Voorziening

Maak kennis met Ru Paré Community genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2018!

Van Eesteren Paviljoen

Cultuur : Groen : Leisure : Nieuws

Maak kennis met het Van Eesteren Paviljoen, genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2018!

Datacenter AM4

Bedrijven : Infra : Kantoren : Nieuws : Voorziening

Maak kennis met Datacenter AM4, genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2018!

Nominaties Amsterdamse Architectuur Prijs 2018 bekend!

Nieuws

De tien genomineerde gebouwen voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2018 zijn bekend!

Augustanahof

Nieuws : Religie : Wonen

Maak kennis met De Augustanahof, genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2018!

Appartementengebouw Wibautstraat/Grensstraat

Nieuws : Wonen

Maak kennis met appartementengebouw Wibaustraat / Grensstraat, genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2018!

Olifantenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws

ArchitectUurtje: Het olifantenverblijf in ARTIS

Uitreiking A.A.P. 2018

12 apr 2018 : Archief : Nieuws

De uitreiking van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2018 vindt plaats in Hotel Arena op donderdag 12 april!