De Hood


 
Reimerswaalstraat 101
Reimerswaalbuurt
Osdorp
Amsterdam
Andre Kempe, Olivier Thill, David van Eck
Atelier Kempe Thill
VOF De Stadstuinen (Ymere, Bouwfonds Ontwikkeling)
ERA Contour
Bus 63, Stop Reimerswaal
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2010-04-01
2011-04-05
Cultuur

Half open, half gesloten

In een groenstrook in de Reimerswaalbuurt staat een paviljoenachtig, rechthoekig volume van 15 x 8,5 meter met een bijna doorzichtige, rondom beglaasde benedenverdieping. Daarbovenop is een witgeschilderde gesloten opbouw geplaatst die als een hoog voorhoofd tussen de omringende boomkruinen omhoog steekt.

De combinatie van een doorzichtige en een gesloten laag kan worden uitgelegd als het antwoord van de architecten op de tegenstrijdige wensen waaraan het ontwerp van dit activiteitencentrum voor jongeren moest voldoen. De transparantie van de benedenverdieping was een repliek op de vrees van omwonenden dat de komst van een jongerencentrum zou leiden tot onveiligheid op straat. Deze verdieping biedt plaats aan een inloopruimte, een keuken, een klein kantoor en toiletten. Met het gesloten bovenhuis werd een afgeschermd eigen domein voor de jongeren gemaakt. Op deze laag is een activiteitenruimte ondergebracht, die met een beweegbare scheidingswand in tweeën kan worden gedeeld. De vensterloze wanden zijn geïsoleerd om geluidsoverlast tegen te gaan. Voor het toelaten van daglicht is gebruik gemaakt van daklichten.
Omdat de glazen pui beneden, opgebouwd met vijf meter lange ruiten en structureel verlijmde glazen deuren, een groot deel van het krappe bouwbudget opsoupeerde, is boven voor de goedkoopste afwerking gekozen die in Nederland beschikbaar is: een polyurethaan spuitgevel. Deze behandeling resulteert in een kenmerkend hobbelig aanzien.