De Kolk


 
Nieuwezijds Kolk, Nieuwendijk
Burgwallen Nieuwe Zijde
Amsterdam
Van Berkel & Bos Architectuur
ABN AMRO Projectontwikkeling BV; Intell Hotel Exploitatiemaatschappij; Gemeente Amsterdam, afdeling Parkeerbeheer
Hollandsche Beton Maatschappij; Aannemingsbedrijf H.J. Jurriƫns BV
Tram 1-2-5-13-17-20
'De Kolk development', in: Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1994-96, Amsterdam, 1997, p.52-53; Allard Jolles, 'Tussen Nieuwendijk en Nieuwezijds: De Kolk, Plan Amsterdam, no. 12/1995, p.1-25.
1996
Bedrijven, Kantoren, Leisure, Wonen
 

Parkeergarage, kantoor, hotel, 38 appartementen, winkels, horeca

Het project De Kolk ligt middenin het oude centrum van Amsterdam dat nog een Middeleeuws stratenpatroon kent. De opdracht voor nieuwbouw op deze historische locatie was complex: het te realiseren programma omvat winkels, horeca, een hotel, kantoorruimten, woningen en een ondergrondse parkeergarage. Daarbij werd als eis gesteld dat het bestaande stratenpatroon bewaard moest blijven.

De architecten ontwierpen een complex verdeeld over drie bouwblokken gescheiden door de bestaande stegen. Het eerste blok is een kantoorgebouw in de scherpe punt tussen de Nieuwezijds Kolk en de Nieuwezijds Voorburgwal. De andere twee blokken hebben winkels en de horeca op de begane grond en de eerste verdieping. Deze functies worden ontsloten via een entree aan de Nieuwendijk. Boven de winkels ligt het hotel. De woningen (deels nieuwbouw en deels renovatie) liggen aan de randen van het blok en boven de winkels. De verschillende functies binnen het complex worden in de gevels tot uiting gebracht door ze alle een eigen uitstraling te geven. Om te kunnen aansluiten op de historische omgeving zijn aspecten van gevels in de omgeving overgenomen, zoals de sterk verticale geleding en de visuele scheiding tussen begane grond en bovenbouw. De gevels bestaan uit prefab beton, diverse kleuren baksteen in verticaal tegelverband, hout en verscheidene tinten gelijmd glas. (ARCAM/BM)