De kubusgebouwen van Rietveld


Op 14 juni 2017 opent de tentoonstelling over “de kubusgebouwen van Rietveld.” Deze kleine tentoonstelling is samengesteld uit vijf door Gerrit Rietveld ontworpen gebouwen, die gemeenschappelijk hebben dat ze kubusvormig zijn en daarmee een bijzondere reeks vormen binnen het oeuvre van de architect.

Gerrit Rietveld, De Hoeksteen in het water, Uithoorn, schets. 

Gerrit Rietveld is onder het grote publiek het meest bekend door zijn rol in ‘de Stijl’ beweging waar dit jaar het 100-jarig bestaan van wordt gevierd. Het Rietveld Schröder huis in Utrecht en de rood-blauwe stoel uit die periode zijn wereldberoemd. Minder bekend is dat Rietveld zich na de Stijl aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’ de Nederlandse variant van de Internationale stijl.

Onder deze stromingen en maatschappelijke ontwikkelingen ligt de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld voor eenvoudige geometrische volumes, en als overtuigd Humanist met name voor de kubus als meest menselijke elementaire vorm.

De vijf gebouwen in de ‘kubus-reeks’ zijn: het Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum, het biënnale paviljoen in Venetië, de Zonnehof in Amersfoort, kerk de Hoeksteen in Uithoorn en Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam.

De tentoonstelling is ontstaan vanuit een samenwerking van Gerrit Oorthuys, Rietveldkenner, Martine Eskes, kleindochter van Rietveld, en Hollands Licht, ontwikkelaar van modernistisch erfgoed, onder meer de flat Kleiburg in de Bijlmer, het project waaraan recent de EU Mies van der Rohe Award 2017 is toegekend.

Opening
De tentoonstelling is van 14 juni t/m 13 augustus te zien op de Vide van Architectuurcentrum Amsterdam. De opening vindt plaats op woensdag 14 juni vanaf 16.30 uur met een gesprek met Rietveldkenner Gerrit Oorthuys.

Expo’s op de Vide
Naast onze geprogrammeerde tentoonstellingen bieden we op de tweede etage van ons paviljoen een platform aan architecten, ontwerpers, studenten en kunstenaars om hun werk – of  een selectie daarvan – tentoon te stellen. Zonder vaste planning spelen we in op actuele vraagstukken in de architectuur en laten we ons – en de bezoeker – verrassen. Een goed idee voor een expo op de vide? Tip ons!