De leukste architectuurtips voor de zomer van 2019!


De zomervakantie is begonnen! Tijd voor dagjes uit. De fiets op, de wandelschoenen aan, of de trein in op weg naar nieuwe architectonische parels in de buurt. Met deze zestien tips voor de ware architectuurliefhebber hoef je je geen seconde te vervelen.

Veerboot naar Marker Wadden
do, vr, za
Het is echt pionieren op Marker Wadden. Er zijn drie prachtige vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren, mooie wandelpaden en een heerlijk strand. Vanaf 2019 vaart er met regelmaat een boot vanaf Bataviahaven in Lelystad naar dit nieuwste stukje Nederland.

Amsterdamse Binnentuinen
Per locatie verschillende openingstijden
De titel zegt genoeg: ‘9 x de mooiste verborgen binnentuinen in Amsterdam voor een warme lentedag’. En wat ons betreft ook een mooie tip voor de zomerdagen!


De Plantage

Tuinen van West Fietsroute
Met behulp van deze online route fiets je op eigen houtje door de Tuinen van West, het groene standslandbouw- en recreatiegebied aan de westkant van Amsterdam. Met zelfs hier en daar een omfietstip, zoals een bezoekje aan het Fluisterbos. De bomen die hier zijn geplant compenseren natuur die elders in Amsterdam is verdwenen.

Het Hem
Pak de trein of de fiets naar Zaandam en ontdek dé culturele hotspot van het moment, het HEM. Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek in Zaandam, een tweehonderd meter langgerekt wit gebouw uit 1957 aan de oever van het Noordzeekanaal.


Het Hem

Tentoonstelling Stad in Zicht
Te zien t/m 8 september 2019, Stadsarchief Amsterdam
Hoe zien fotografen en tekenaars de stad Amsterdam? Hoe herinneren ze zich de stad, wat vinden en voelen ze als Amsterdam het onderwerp van hun werk is? Dat leer je op de tentoonstelling ‘Stad in Zicht’ in het Stadsarchief Amsterdam. Leuke tip, op een aantal zondagen vertellen kunstenaars over hun werk en geven ze rondleidingen.

Monolith kunstwerk van Zoro Feigl
Dagelijks, NDSM
De wereld op zijn kop! Bezoek je toevallig de NDSM werf deze zomer, sta dan even stil bij dit topsy turvy werk van Zoro Feigl met de naam Monolith. Het water stroomt namelijk van beneden naar boven over de rechthoekige vorm om aan de achterkant weer neer te kletteren. Je vindt Monolith op het NLY-terrein tussen Noorderlicht en Y-Helling.

Bijlmerbios
30 en 31 augustus, Bijlmer Zuidoost
Films kijken in de openlucht, en onder de metrobaan. Dat kan op 30 en 31 augustus wanneer Metrostation Kraaiennest wordt omgetoverd tot Bijlmerbios. Je honger kan gelijk gestild worden door de aanwezigheid van een aantal verschillende lokale keukens. Heb je meer honger naar kennis over de Bijlmer, lees dan ook De betonnen droom van Daan Dekker.


Bijlmerbios

Zonnestraal, Schip op de heide
Te zien t/m 12 januari 2020, Het Schip
Bezoek nog tot het nieuwe jaar de tentoonstelling Zonnestraal, Schip op de heide, in Amsterdamse Schoolmuseum Het Schip. Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van dit wereldberoemde Hilversumse sanatorium van de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet.

PLAY STATION SLOTERDIJK
Dagelijks t/m 3 november 2019, Station Sloterdijk
De buurt rondom Station Sloterdijk verandert in rap tempo van kantorengebied naar een echte stadswijk. PLAY STATION SLOTERDIJK onderzoekt deze nieuwe toekomst. Speciaal voor deze manifestatie hebben zowel jonge als toonaangevende kunstenaars site-specifieke werken in de openbare ruimte ontwikkeld. Het kunstproject is nog t/m 3 november te zien rondom Station Amsterdam Sloterdijk.


 PLAY STATION SLOTERDIJK

ARTZUID
Te zien t/m 15 september 2019, start Minervalaan 1
ARTZUID beleeft dit jaar alweer de zesde editie. Van 17 mei t/m 15 september presenteert de Amsterdam Sculptuur Biennale een belevingstentoonstelling met meer dan zestig figuratieve beelden en ruimtelijke installaties. Dankzij de beeldenroute herleven de lanen en pleinen deze zomer tot plekken van verbinding.
Tip! Elke zaterdag en zondag vindt er om 13.00 uur een instaprondleiding plaats.

Zomer op het dak van NEMO
Te beleven t/m 5 september 2019
Als medewerker van Architectuurcentrum Amsterdam hebben we de luxe van een prachtig uitzicht op het ‘blauwe museumplein van Amsterdam’, het Oosterdok. Op zonnige dagen kijken we verlangend naar het dak van NEMO dat t/m 5 september dagelijks tot 21.00 uur open is. En iedere donderdagavond is er live muziek op het dak.


NEMO Science Museum

Cartografie & Curiosa
Nog te zien t/m 2024, Scheepvaartmuseum Amsterdam
Navigatiesystemen en Google Maps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hoe kon iemand in de 17e eeuw de wereld buiten zijn directe omgeving, en vooral buiten Europa, tot zich nemen? Hoe stelden de reizigers zich de wereld voor en hoe haalden zij deze wereld in huis? Je bekijkt het in Cartografie & Curiosa in Het Scheepvaartmuseum om de hoek van Architectuurcentrum Amsterdam!

Slapen op Pampus
Forteiland Pampus is hard op weg om geheel off-grid te gaan en wil een voorbeeld worden voor de manier waarop we in de toekomst omgaan met energie. Om deze energietransitie haalbaar te maken biedt het eiland deze zomer kampeerovernachtingen aan als onderdeel van een crowdfundactie.

Nieuwe Stad op Zondag, Zomerwandelingen
Iedere zondag t/m 15 september 2019
Natuurlijk kunnen we ons eigen reeks zomerwandelingen niet overslaan in dit rijtje. Iedere zondag kan je meewandelen naar één van de nieuwe buurten van de stad, zoals Amstelkwartier of Houthaven. Onder leiding van een bezielende gids leer je alles over verleden, heden en toekomst van deze jongste wijken van Amsterdam.


NDSM Zomerwandeling

Wandelen door Oostelijk Havengebied
Dagelijks
Lieve zelf op pad? Wandel dan bijvoorbeeld eens door het Oostelijk Havengebied met onze architectuur OOST. Hierin vind je maar liefst vier wandelingen door het beroemde voormalig haventerrein in Amsterdam dat begin jaren ’90 van de vorige eeuw is getransformeerd tot een van de meest geliefde woonwijk van de stad. Je koopt Architectuurgids OOST in onze webshop of in onze bookshop in Architectuurcentrum Amsterdam.

Vier zomerse vaarroutes door Amsterdam
Het liefst met een zonnetje
Mocht je één van de gelukkigen zijn die in het bezit van een bootje is (of je huurt er gewoon eente), pak dan deze vier zomerse vaarroutes van Het Parool bij de hand voordat je te water gaat. Naast een culinaire, een toeristische en een zwemwaardige route, mocht een architectonische route natuurlijk niet ontbreken. Op naar het IJ!

Beeld Ted Struwer. © Parool