De Oosterkerk


 
Kleine Wittenburgerstraat 1
Oostelijke Eilanden/Kadijken
Amsterdam
A. Dortsman & D. Stalpaert
Hervormde Gemeente
1671
Religie

17e eeuwse kerk in sobere stijl

De Oosterkerk is eind zeventiende eeuw gebouwd, als één van de vier grote kerken in de stad. Het gebouw is in sobere stijl opgetrokken en valt op door de robuuste hoge muren. In 1963 kwam de kerk door bouwvalligheid leeg te staan, en werd deze met sloop bedreigd. De redding kwam door protesten van buurtbewoners en de daaropvolgende intrek van verschillende welzijnsinstellingen in het gebouw. Deze hebben echter recent de kerk weer verlaten.

Leegstaande kerken zijn in heel Nederland een probleem: per week verliezen er twee à drie hun functie. Het is echter lastig om een kerk een nieuwe bestemming te geven, voornamelijk omdat een kerk voor velen een plek van veel waarde blijft. Praktisch werpt de vorm van de meeste kerken ook problemen op: welke nieuwe bestemming past zowel bij het oorspronkelijke karakter van het bouwwerk als bij de vorm van het gebouw?

Het platform Nieuw Leven voor Oude Gebouwen vraagt iedereen om suggesties te doen voor een nieuwe bestemming voor de Oosterkerk. Op de website van dit initiatief werden onder andere de transformatie tot grand café, moskee, buurthuis, woningen of dependance van het Scheepvaartmuseum voorgesteld. (ARCAM/CL)

Dit project is opgenomen in de fietsroute ‘Hergebruik’. De wandelroute is te vinden in de gratis architectuur app UAR.