De Piramides


 
Jan van Galenstraat, Marcantilaan
Marcanti-eiland
Amsterdam
Sjoerd Soeters
Soeters van Eldonk architecten
AM Wonen, Woonmaatschappij Zomers Buiten
Van Wijnen
bus 18, 252 Markthallen
2006
Kantoren, Wonen
 

Markant woongebouw met 82 appartementen

Voor het noordelijke deel van het Marcanti-eiland in stadsdeel Westerpark heeft Soeters van Eldonk Ponec architecten (tegenwoordig Soeters van Eldonk architecten geheten) een stedebouwkundig plan ontworpen. Een van de projecten binnen dit plangebied, een vijftig meter hoog woningcomplex met 82 appartementen werd eveneens door Soeters van Eldonk Ponec architecten ontworpen. Het staat sinds 2006 aan de Jan van Galenstraat, tegenover de Groothandelsmarkt.

Het bebouwingsplan van het zuidelijke deel van het Marcanti-eiland, opgezet door Sier van Rhijn in de jaren tachtig, heeft een eigen stedebouwkundige structuur. Volgens Soeters lag deze wijk verscholen in het Amsterdams stedelijk weefsel. Met het kloeke ontwerp van de Piramides heeft Soeters dit stuk stad weer op de kaart willen zetten.

Het woongebouw bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoekige torens, met elk een lift en een trappenhuis, en met terrassen in de getrapte zijkanten. De driehoekige vorm van de torens verwijst naar de contouren van het Marcanti-eiland. Tegen de achterkant van het gebouw, op het dak van de halfverdiepte parkeergarage, is een plein aangelegd. Het plein is opgetrokken in rode bakstenen, net als de woontorens. De grote schoorstenen herbergen de ontluchtingspijpen van de garage onder het plein en markeren tegelijkertijd de opgangen naar het plein. Naast de Piramides heeft Soeters van Eldonk architecten een middelbare school (Marcanti College) gebouwd als vervanging van de Esprit scholengroep. Meer daarover elders in deze digitale architectuurgids. (ARCAM/FB)