De Silo Tender


In 2017 werd een prijsvraag uitgeschreven voor transformatie van de drie silo’s van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost op Zeeburgereiland. In februari 2018 werd bekend dat de Drie Koningen als winnend plan uit de bus kwam. Maar wat gaat er vooraf aan het bepalen van het winnende ontwerp? En welke plannen dongen nog meer mee? Dat en meer zie je deze zomer in de Vide Expositie De Silo Tender bij Architectuurcentrum Amsterdam.

Zeeburgereiland, zicht op de drie silo’s van de voormalige rioolwaterzuivering. 11 april 2017 foto: Floris Lok

Selectie op kwaliteit
Tussen maart 2017 en januari 2018 organiseerde de Gemeente Amsterdam een selectie op kwaliteit voor de drie silo’s die midden in de Sportheldenbuurt – de eerste woonbuurt van Zeeburgereiland – staan. Uiteindelijk zijn drie inzendingen doorgegaan naar de eindbeoordeling en deze plannen zijn dan ook in woord en beeld te zien in de expositie. Van het winnende plan is bovendien een prachtige maquette te bewonderen.

Drie Koningen – Vink Bouw, Grayfield, TANK, Pieters Bouwtechniek en iLINQ
Silooos – Lingotto, Onefarm, cepezed
Filmsilo Zeeburgereiland – DUBBEL L, NEXT architects, Rialto, Ovium

Rauwheid van de silo’s
Drie Koningen werd uiteindelijk als beste beoordeeld. Het oordeel luidde: ‘Caspar, Melchior en Balthasar, als drie koninklijke wijzen uit het oosten, is een héél ambitieus plan, met een breed georiënteerd programma in een indrukwekkende verschijning. De verschillende functies moeten een breed publiek interesseren. De verschillende functies zorgen ervoor dat er altijd wel iets leuks van je gading bij is, overdag of ’s avonds, voor jong én oud. Dáár wil je zijn. De silo’s zijn tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én blijven openbaar toegankelijk. Door de ruimte die tussen de silo’s en de opbouwen is gelaten benadrukken de opbouwen zowel de eigenheid van de bestaande silo’s, als de eigenzinnigheid van de nieuwe invulling’. (Bron: De Architect)

Expo’s op de Vide
Naast onze geprogrammeerde tentoonstellingen bieden we op de tweede etage van ons paviljoen een platform aan architecten, ontwerpers, studenten en kunstenaars om hun werk – of  een selectie daarvan – tentoon te stellen. Zonder vaste planning spelen we in op actuele vraagstukken in de architectuur en laten we ons – en de bezoeker – verrassen. Een goed idee voor een expo op de vide? Tip ons!  


Verwant

Akropolis | De Generaal

Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

Winterlezing #5: Zeeburgereiland en IJburg

Met de vijfde lezing komen we aan op Zeeburgereiland en het nabijgelegen IJburg.

Kea Bouwmanstraat

Divers

Dag van de Architectuur Amsterdam 2016

De Dag van de Architectuur Amsterdam staat dit jaar in het teken van zelfbouw. De afgelopen jaren hebben sommige...