De Tagrijn


 
Vespuccistraat, Bartholomeus Diazstraat
Hoofdweg e.o.
Amsterdam
Meyer & Van Schooten
Woningbouwvereniging Het Oosten
Tram 13-14
Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1994-96, Amsterdam 1997, p.78-79.
1995
Wonen
 

Drie woonblokken met 82 woningen en vijf bedrijfsruimten

De Vespuccistraat ligt in de Mercatorpleinbuurt in Amsterdam-West, een buurt die wordt gekenmerkt door Amsterdamse School-architectuur. Verschillende karakteristieken van die architectuur, zoals torens en het gebruik van baksteen, zijn door de architecten opgenomen in hun nieuwbouwplan.

Het project bestaat uit drie blokken. Aan de Vespuccistraat staan twee vrijwel symmetrische blokken die 58 woningen en vijf bedrijfsruimten bevatten. Aangezien in de Vespuccistraat doorgaans een markt wordt gehouden, is het blok een halve verdieping boven de straat getild zodat ook de bewoners op de begane grond over de marktkramen heen kunnen kijken. Op de begane grond in de ‘hoektorens’ bevinden zich de bedrijfsruimten en aangezien er geen aanleiding was deze net als de woningen op te tillen, hebben zij een hoogte van anderhalve verdieping.

De gevel aan de voorzijde bestaat uit een aluminium grid in een omlijsting van baksteen. Binnen dit grid liggen de balkons die per verdieping verspringen. Naast de ‘torens’ in de zijstraten zijn de trappenhuizen geplaatst die met doorlopende galerijen, waarmee de woningen ontsloten worden, met elkaar verbonden zijn.

Het derde blok ‘De Tagrijn’ ligt aan de Bartholomeus Diazstraat. Dit blok omvat 24 woningen die schuilgaan achter een glazen scherm. Het scherm maskeert de individualiteit van de afzonderlijke woningen en de afwijkende typologie van galerijen aan de voorzijde. (ARCAM/BM)