Debat 'Ruimte durven delen'


Tijdens de officiële opening van de door GroenLinks Amsterdam georganiseerde expositie 'Ruimte durven delen' op vrijdag 11 november presenteerde GroenLinks een nieuwe notitie over 'Ruimte Durven Delen' onder het motto 'Moderne Mobiliteit in een Monumentale Metropool'. Rijksbouwmeester Ton Venhoeven nam de GroenLinks-nota in ontvangst en gaf zijn eerste reactie. Aansluitend namen drie gerenommeerde sprekers in een symposium vanuit verschillende invalshoeken de materie onder de loep.

Luca Bertolini, hoogleraar Ruimtelijke Mobiliteit aan de afdeling Geografie en Planologie van de Universiteit van Amsterdam, schetste een kader over (multi) mobiliteit in moderne steden. Christiaan Kwantes, werkzaam bij Goudappel Coffeng, zoemde daarna in op de verkeers- en vervoersopgave voor Amsterdam en de regio. Tot slot toonde architect Maike van Stiphout het perspectief op een hoogwaardige openbare ruimte aan de hand van een specifieke locatie. Van Stiphout werkte met haar bureau DS landschapsarchitecten al ruim vijftien jaar aan een breed scala aan opgaven in de landschapsarchitectuur.

Op zondagmiddag 20 november werd de expositie in ARCAM afgesloten met een debat (15.00-17.00 u.) dat werd ingeleid door architect Rudy Uytenhaak. Aan het debat werd deelgenomen door o.a. Ton Geuzendam (KvK), Matthe Ribbens (MKB Amsterdam), Govert de With (Fietsersbond), Jupijn Haffmans (MCA) en Guus Bakker (Amsterdam City). Namens de gemeenteraadsfracties waren aanwezig: Michiel Mulder (PvdA), Gerolf Bouwmeester (D66), Maurice Piek (VVD) en Fjodor Molenaar (GroenLinks). Het debat werd geleid door Ruben Maes. Alle deelnemers brachten een stelling mee in de vorm van een "motie”, die kon worden verdedigd en waarover door de aanwezigen gestemd werd. Ook de zaal kon meedoen aan het debat.

Locatie: ARCAM, Prins Hendrikkade 600
Aanvang: 15.00 u.
Einde: 17.00 u.