Debat Op zoek naar een stadsbouwmeester?


DEBAT Amsterdamse Kunstraad i.s.m. ARCAM
Op zoek naar een stadsbouwmeester?

Met de publicatie ‘De stad is nooit af’ heeft de Amsterdamse Kunstraad in 2017 een aantal aanbevelingen gedaan over hoe om te gaan met de drukte in de stad. Een van deze aanbevelingen is het aanstellen van een stadsbouwmeester, om onder meer bij stadsuitbreiding integraal denken te bevorderen en de kwaliteit van de architectuur te bewaken. De stadsbouwmeester beschikt, net als de Rijksbouwmeester, over een budget, een eigen organisatie en een horizon van zeven jaar. Deze aanbeveling is overgenomen in het coalitieakkoord (2018) van GroenLinks, D66, PvdA en SP, maar tot op heden is er geen besluit over genomen.

De Amsterdamse Kunstraad organiseert op vrijdag 7 februari 2020 i.s.m. ARCAM een debat over het aanstellen van een stadsbouwmeester.

Programma

Felix Rottenberg, voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad, houdt een inleiding waarna een aantal experts met elkaar in debat gaat over de vraag welke hobbels er nog genomen moeten worden om tot een stadsbouwmeester te komen.

Het panel bestaat uit: Liesbeth van der Pol (architect/eigenaar Dok architecten en voormalig Rijksbouwmeester), Tako Postma (architect, lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Amsterdam en stadsbouwmeester in Delft) en Indira van ’t Klooster (directeur Arcam).

Het debat staat onder leiding van Guikje Roethof, algemeen secretaris van de Amsterdamse Kunstraad. Journalist en sociaal geograaf Floor Milikowski heeft op verzoek van de kunstraad een essay geschreven, dat na afloop van het debat aan wethouder Marieke van Doorninck wordt overhandigd.

DEBAT Op zoek naar een stadsbouwmeester?
Datum: Vrijdag 7 februari 2020
Tijd: 19.00-21.00 uur | zaal open: 18.30 uur
Locatie: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam
Entree: Toegang is gratis, aanmelden via rsvp@kunstraad.nl


Gerelateerd

Het Grote Stadsbouwmeestergesprek

27 jun 2018 : Archief : Nieuws

Architectuurcentrum Amsterdam zet het gesprek over de nieuwe Stadsbouwmeester op de agenda