Lezing- en debatreeks Huis en Haven: transformatiegebieden in Amsterdam


Overal in Amsterdam veranderen gebieden van functie. Neem Oostenburg, het Cruquiusgebied, het Centrumeiland, de Buiksloterham of het Business Park Amsterdam Osdorp: delen van de stad die ooit monofunctioneel bedrijventerrein, industriegebied of braakland waren – en dat soms nog steeds zijn – transformeren tot levendige, veelzijdige stadsbuurten waar zowel gewoond als gewerkt wordt.

Arcam is betrokken bij het maken van deze buurten, als co-producent en als verbinder van gebieden en van partijen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de veranderende rollen van betrokkenen. De overheid stuurt aan op een organische, flexibele manier van bouwen, zodat plannen bestand zijn tegen onverwachte ontwikkelingen in de toekomst. Er worden ‘spelregels’ vastgesteld, maar geen strikte kaders. Tegelijk raakt de greep op de ruimte steeds verder gefragmenteerd, verdeeld over gemeente, corporaties, zelfbouwers en andere private partijen. Maar wie is, wanneer de gemeente zich steeds meer terugtrekt en corporaties steeds minder in de melk te brokkelen hebben, nog verantwoordelijk voor de kwaliteit van gebiedsontwikkeling? En hoe wordt zoiets dan georganiseerd?
In een reeks debatten en lezingen waarin gebieden in transitie aan elkaar worden gespiegeld, besteedt Arcam aandacht aan deze en andere vragen.

3df3edaa-5146-1d14-8f1b-d9138cbc3f6d

Op de eerste avond, 22 september, stonden de Buiksloterham en Centrumeiland (IJburg) centraal, en de vraag welke kansen er in deze gebieden zijn voor de aanleg van innovatieve, duurzamere vormen van grondstoffeninfrastructuur.

Op de tweede avond in de reeks werden het Amsterdamse Oostenburg en het Londense Strand East tegenover elkaar geplaatst. Oostenburg is grotendeels in handen van woningcorporatie Stadgenoot, terwijl Strand East ontwikkeld wordt door een privaat bedrijf: Ikea. Dit werpt vragen op over eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor gebiedsontwikkeling op de lange termijn.

In de reeks zal verder aandacht besteed worden aan onderwerpen als de variatie in woonbehoeften, het bewaken van kwaliteit in gefaseerde gebiedsontwikkeling, natuurinclusief ontwerpen en de – inmiddels verouderde? – status van het bedrijventerrein.


Gerelateerd

Huis en Haven debatavond #3 – Natuur maakt de stad

24 nov 2014 : Archief : Discussie : Lezing : Nieuws

Een avond over transformatiegebieden, op zoek naar de juiste verhoudingen tussen wonen en werken en natuur en stad.

Huis en Haven naar het theater: Rabot 4-358 in Frascati

29 okt 2014 : Archief : Discussie : Evenement

Een theatervoorstelling over de ontwikkeling van de wijk Rabot, in Gent, door Simon Allemeersch.

Huis en haven debatavond: Land B.V.

20 okt 2014 : Archief : Discussie

Oostenburg versus Strand East: eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor gebiedsontwikkeling. Maandag 20 oktober, 20.00u. Aanmelden: arcam@arcam.nl.

Huis en Haven debatavond – Op zoek naar de airbnb van de energie

22 sep 2014 : Discussie : Evenement

Gebieden in transitie: de Buiksloterham en het Centrumeiland worden aan elkaar gespiegeld.

Huis en Haven

Dossiers

Monofunctionele gebieden zijn uit de tijd. Arcam onderzoekt hoe verschillende gebieden in de stad worden getransformeerd tot woon-werkgebied.