Dierenopvangcentrum


 
Ookmeerweg 271
Amsterdam
Floor Arons, Arnoud Gelauff
Arons en Gelauff Architecten
Landschapsontwerp: Ruwan Aluvihare
Gemeente Amsterdam, Stichting Dierenopvangcentrum Amsterdam
BAM Utiliteitsbouw
Tram 17, stop Baden Powellweg, 12 min. lopen
2006
2007-09-01
Voorziening
 

Dierenasiel

Vanaf 2012 zijn de nationale regels voor dierenasiels veel strenger geworden, waardoor in het hele land asiels genoodzaakt waren nieuwbouw te realiseren. In Amsterdam was dit laatste extra urgent omdat de twee dierenasiels in de stad moesten fuseren. Voor de nieuwe organisatie is een gebouw gerealiseerd in Osdorp aan de westrand van de stad. Met 180 hondenhokken en 480 kattenverblijven is het asiel het grootste van Nederland.

De buitenkant van het gebouw trekt van ver de aandacht door de toepassing van metalen gevelplaten in verschillende tinten groen. Deze kleur verwijst naar het gras van het nabijgelegen ommeland. Het gebouw is als een smal lint gedrapeerd langs de randen van de driehoekige kavel, waardoor de afmetingen van de geheel omsloten buitenspeelruimtes zijn gemaximaliseerd. Op deze manier fungeert het om de speelruimtes gelegen gebouw als een geluidswal, die de geluidsoverlast voor omwonenden beperkt. De entree, kantoren, publieksruimte en dierenartsenpraktijk bevinden zich in een overdwars gelegen blok halverwege het gebouw. In het noordelijk gedeelte ondergaan de pas aangekomen dieren op een medisch onderzoek en doorlopen zij een resocialisatieprogramma. Daarna gaan zij naar het andere gedeelte, waar zij moeten wachten op een nieuw baas. Vernieuwend is dat de dieren in dit asiel niet meer alleen in een hok worden geplaatst, maar de tijd die ze hier moeten wachten samen met andere dieren doorbrengen.
(ARCAM/YK)