Dit zijn de deelnemers aan de Masterclass Houtbouw rondom Waterpaviljoen Sluisbuurt


Helsinki Central Library Oodi. ALA architects

De selectie voor de deelnemers aan de Masterclass Houtbouw rondom Waterpaviljoen Sluisbuurt is bekend! Maak kennis met de tien deelnemers die zich op 11 februari 2021 gaan verdiepen in de mogelijkheden van ontwerpen met hout en een schets gaan uitwerken als inspiratie voor het houten waterpaviljoen in de Sluisbuurt.

De selectiecommissie bestaande uit Jan Richard Kikkert (Academie van Bouwkunst Amsterdam), Mirjana Milanovic (gemeente Amsterdam) en Indira van ’t Klooster (ARCAM) is verheugd over de innovatieve visies van de deelnemers en verheugt zich op het resultaat!

Anne Geenen en David Schmidt (Site Practice)
Site Practice is een multidisciplinair architectuur- en ontwerpbureau dat wordt geleid door architecten Anne Geenen en David Schmidt. Het bureau werkt sinds 2018 in Mumbai en Amsterdam vanuit een sterke betrokkenheid met het maak- en bouwproces. Met een bijzondere aandacht voor sociale, ecologische en economische duurzaamheid ontwerpen ze gebouwen, plekken en objecten in Zuidoost-Azië, India, het Midden-Oosten en Europa. Site Practice won dit jaar de AD100 Award, werd genomineerd voor de ARC 20 Jong Talent Award en ontving eerder de talentontwikkelingsbeurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Voor de oprichting van Site Practice was Anne Geenen partner bij het Indiase Case Design en David Schmidt associate bij het Londense 6a architects.

 

Murtada Alkaabi (KCAP)
Murtada Alkaabi is geboren in 1991 in Irak en kwam in 1997 naar Nederland. Na het behalen van zijn diploma ‘Bachelor of Science‘ aan de Technische Universiteit Delft, studeerde hij in 2017 af in architectuur, stedenbouw en bouwkunde met als ontwerp: betaalbare woningen voor snelgroeiende metropolen steden als Amsterdam. In 2017 begon hij zijn carrière bij KCAP, waar hij meer kennis heeft kunnen opdoen over de impact van architectuur en stedenbouw op steden én gebruikers. Voor Alkaabi is architectuur meer dan alleen gebouwen, met architectuur kan je mensen stimuleren en motiveren. Architectuur moet ruimte bieden om jezelf te kunnen zijn en jezelf te kunnen ontwikkelen. Hij gelooft dat architectuur zowel ruimtelijk als ideologisch gedurfd moet zijn waarbij zowel flexibiliteit als duurzaamheid een rol speelt.

 

Marianne Mentink (Toko Fuze)
Marianne Mentink een kersverse ontwerpster uit Rotterdam en werkzaam bij Toko Fuze. Met een scherp oog voor detail en hart voor de gebruiker ontwerpt ze plekken in de stad.

Maria Vasiloglou en Victor Verhagen (LAGADO architects)
LAGADO architects is een serieus buro voor speelse architectuur. Ze maken leefomgevingen die sociale interactie bevorderen en uitnodigen tot divers gebruik. De naam verwijst naar een onbevangen houding ten aanzien van het vak. Deze eigenschap delen ze met de architect van de Grand Acadamy of Lagado in het verhaal van Gulliver’s Travels, die probeerde om een huis te bouwen beginnend bij de nok en eindigend met de fundering.

LAGADO architects maakt projecten die bijdragen aan de menselijke leefomgeving, zoals woningen, winkels, restaurants en interieurs. Ook hebben zij straatmeubilair, publieke toiletten, een schoolplein, speelobjecten en meerdere skateparken gerealiseerd. In al die projecten staat het gebruik door diverse doelgroepen centraal, waar zij ontwerpaanleidingen in zoeken. Die worden vertaald in objecten met een heldere geometrie en uitgesproken karakter in de vorm van kleur en materiaal.

Kinan Fleihan (Space&Matter)
De grootste interesse van Kinan Fleihan, sinds 2020 werkzaam bij Space&Matter, ligt bij de toekomstige uitingen van de architectuur en spatial design, in relatie tot nieuwe technologieën in de wereld van de kunst, design en ecologie.

Maria Piels (Inbo)
Maria is een architect met internationale oriëntatie, die gelooft dat onze gebouwde omgeving positieve ontmoetingen kan faciliteren, zijn gebruikers kan empoweren, onze emoties kan weerspiegelen en ons dichter bij de rust van de natuur kan brengen. Vooral in het bruisende stadsleven zoals we dat vandaag de dag kennen.

 Momenteel is ze gevestigd in Amsterdam en werkt ze voor Inbo Architecten. Ze richt zich daar voornamelijk op grootschalige complexe woningbouw en onderwijsgebouwen. Toevallig heeft dit architectenbureau uit Amsterdam op 19 januari 2021 een handleiding CLT (Cross Laminated Timber) voor architecten en stedenbouwkundigen gepubliceerd. Lees er meer over via Architectenweb. Daarnaast werkt Maria als freelancer aan verschillende projecten.

Alexander Beeloo (krft)
krft is een jong architectenbureau uit Amsterdam, dat door Oscar Vos (1979) en Thomas Dieben (1980) wordt geleid. Het bureau heeft een sterke focus op het publieke gebouw en publieke ruimte. Het portfolio bestaat uit musea, kunstcentra, theaters, scholen en woningbouw in veelal bestaande, vaak monumentale context in binnen- en buitenland. krft werkt aan zijn projecten met grote precisie en gevoeligheid voor opdrachtgever, context en omgeving met een sterke focus op realisatie, gedreven door de schoonheid van materiaal en detail. krft ziet de urgentie om op te schalen in houtbouw omdat dit een doorslaggevende rol kan spelen in het behalen van de beoogde CO2 doelstellingen en de transitie naar een circulaire bouw, gebaseerd op regeneratieve grondstoffen.

Het bureau wordt tijdens de Masterclass Houtbouw vertegenwoordigd door Alexander Beeloo (1990), werkzaam als architect bij krft. Afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam in 2019.

Olly Veugelers (MVRDV)
Nadat Olly Veugelers twee jaar bij Benthem Crouwel Architects heeft gewerkt en daar haar PEP heeft gedaan, is zij nu werkzaam als architect bij MVRDV. Gedurende haar studie aan de TU Delft waar zij in 2018 is afgestudeerd, heeft zij een half jaar aan de Royal Institute of Technology (KTH) in Stockholm gestudeerd. Hier heeft zij meer geleerd over de ontwikkeling van prototypes met de CNC van hout. Tijdens haar master heeft zij stage gelopen bij Bjarke Ingels Group in Kopenhagen waar ze onder andere aan Sluishuis in IJburg heeft gewerkt. Olly zit naast haar werk in het bestuur van Dutch Daylight waar ze zich actief inzetten voor een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving en sinds kort zit ze bij het kernteam van BNA Jong.

Niels Geerts (de Architekten Cie.)
Niels Geerts is werkzaam bij d
e Architekten Cie. en werkt daar aan uiteenlopende projecten. Van masterplan tot publieke ruimte en van gebouw tot interieur. Dankzij een gedeelde achtergrond in kunstacademie en technische universiteit, combineert hij ambacht met wetenschap en gevoel met ratio. Zijn interesse ligt in het werken aan maatschappelijk culturele projecten binnen een stedelijke omgeving. De ambitie naar duurzaamheid is daarin altijd van belang. Deze uit zich in een vaak houten materiaalkeuze, circulariteit en het ontwerpen met licht en lucht als belangrijke middelen.

Tijdens zijn studie aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam kwam Niels voor het eerst in aanraking met Sluisbuurt. Hierin werkte hij één van de hoogbouwkavels uit, met gemeenschappelijkheid als belangrijkste thema. Na het ‘hoogste punt’ volgt nu een studie naar het ‘laagste punt’: plekken die voor een wijk als Sluisbuurt van belang zijn voor een aangename straatbeleving.

Jochem Alferink (studio PROTOTYPE)
Na het behalen van de Master Architecture, Building and Planning op de TU/e in 2016 heeft Jochem Alfereink zich bij KUBUS B.V. alle ins and outs van de BIM methodiek eigen gemaakt.
Vervolgens heeft hij zowel bij RAU architecten als studio PROTOTYPE aan bijzondere projecten gewerkt, waarbij Award winning projecten als de Triodosbank in Zeist en het Vogelobservatorium TIJ vooruitstrevende voorbeelden zijn waarbij hout op een vernieuwende manier wordt toegepast. Als jonge architect heeft Alferink een onuitputtelijke focus om te ontwerpen met hernieuwbare grondstoffen.

Matthew Riches (MIR Architecten)
Matthew is een jonge architect uit het Verenigd Koninkrijk, met een passie voor ambachtelijk en duurzaam bouwen. Na zijn afstuderen aan de TU Delft werkt hij nu samen met MIR architecten aan het verkennen van houten gebouwen, een passie die begon tijdens zijn project voor aanpasbare woningen in Vietnam dat werd genomineerd voor de RIBA president medal voor het innovatieve en duurzame gebruik van bamboe. Recentelijk is hij ook betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van het herbruikbare paviljoen voor het Zig-Zag stadsfestival in Rotterdam, waardoor hij de cirkelvormige mogelijkheden van de houtbouw kon verkennen”.

Buitenexpositie
Benieuwd naar de resultaten van de deelnemers? In het voorjaar presenteert ARCAM de schetsen in een buitenexpositie aan het Oosterdok!


Verwant

Masterclass Houtbouw rondom Waterpaviljoen Sluisbuurt

Wil je je als ontwerper graag verder verdiepen in de mogelijkheden van bouwen met hout?

Programma Museumnacht 2018

Zaterdag 3 november is het zover: Museumnacht 2018! Architectuurcentrum Amsterdam is O V E R S I Z E D,...

Verslag Debat Hoogbouw

Amsterdam gaat verdichten. Met de Sluisbuurt is een ontwerp toegevoegd aan het stedenbouwkundige repertoire van de stad. Wat betekent...

Microwoningen: 10 richtlijnen voor ontwerpers en ontwikkelaars

Wonen op 35 m2: welke implicaties heeft dit voor een stad als Amsterdam? In opdracht van woningcoöperaties Ymere en...

Patch 22

Tom Frantzen, Karel van Eijken, Laura Reinders

Debat Hoogbouw: the sky, the limit?

Hoe zou de skyline van Amsterdam, een stad met een historisch centrum, eruit moeten zien? Op donderdag 19 januari...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #2 Sluisbuurt

Amsterdam krijgt er vele nieuwe torens bij tot 143 meter hoog. Deze nieuwe buurt op Zeeburgereiland wordt daarmee een...

Ontwerplab Min of Meer: Sluisbuurt

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus De Sluisbuurt op vrijdag 11 november.

Ontwerplab Min of Meer – Microwoningen

In oktober en november organiseert Architectuurcentrum Amsterdam drie ontwerplabs met als thema microwoningen in Amsterdam.