Dit zijn de juryleden van de A.A.P. 2019!


In 2018 zijn maar liefst 128 gebouwen en projecten binnen de gemeentelijke grenzen van Amsterdam opgeleverd. Van kantoren tot woningbouw, en van hotels tot infrastructuur… Van nieuwbouw tot transformatie en renovatie. Maar welk gebouw of project komt in aanmerking voor het winnen van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2019? Daar buigt een kersverse vak- en publieksjury zich de komende maand over. We stellen ze graag aan je voor.

vlnr boven: Donna van Milligen Bielke, Nicole Maarsen en Aart Oxenaar.
vlnr onder: Kiek Bigot, Tom Fresen en Anja Sijben.

De vakjury
De vakjury van de twaalfde editie van de Amsterdamse Architectuur Prijs bestaat uit Donna van Milligen Bielke, zelfstandig architect, Nicole Maarsen, Chief Investment Officer/ Directie Vastgoed bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Aart Oxenaar, architectuurhistoricus.

De publieksjury
Tijdens de jurydag reist de publieksjury mee om vanuit het oogpunt van de Amsterdammer en de gebruiker een eigen oordeel te vellen en de publieksprijs uit te reiken. Uit ruim 25 motivatiebrieven zijn deze drie enthousiaste Amsterdammers geselecteerd: Kiek Bigot, voormalig docent Frans, Tom Fresen, voormalig directeur gezondheidscentra Diemen en Anja Sijben, kunstenaar en schipper. Anja over haar deelname: Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in vorm en uitstraling. De lijnen, de gebruikte materialen (wat zijn de innovaties in materiaal en ontwerp?) hoe gaan we in de stad om met leefbaarheid? Allemaal thema’s die me boeien. Het mogen jureren en daarmee feedback geven aan de architectonische beleving vanuit de burger zou een eer voor me zijn.”

Biografieën vakjury

Over Donna van Milligen Bielke
Donna van Milligen Bielke (1983) werkt als zelfstandig architect in Amsterdam (Studio Donna van Milligen Bielke – www.dvmb.nl. Ze heeft een fascinatie voor het herdefiniëren en positioneren van grenzen. Daarbij opereert ze op de grens van architectuur en stedenbouw
en beweegt zich tussen verschillende schaalniveaus, van het architectonisch interieur tot het stedelijk weefsel. In 2014 won ze de Prix de Rome architectuur met een plan voor het ordenen van de publieke ruimte van Rotterdam.

Over Nicole Maarsen
Nicole Maarsen (1971) is sinds mei 2017 lid van de directie van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. In deze functie is ze verantwoordelijk voor alle vastgoedbeleggingen (nationaal en internationaal) van de ca. 60 beleggers. Maarsen heeft ruim 20 jaar ervaring in de gebouwde omgeving, variërend van financier, ontwikkelaar tot belegger in vastgoed, gericht op langetermijn kwaliteit van de leefomgeving. Ze is geïnteresseerd in beleggen met betekenis; hoe kan je financieel en maatschappelijk rendement optimaal combineren? Denk daarbij aan verantwoordelijkheid nemen op het gebied van mobiliteitsconcepten, bestrijden van eenzaamheid, vergroten van beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen etc.

Over Aart Oxenaar
Dr. Aart Oxenaar (1958) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde met steun van NWO op P.J.H Cuypers en zijn impact op de stad Amsterdam. Hij werkte voor het Nai (nu HNI), was oprichtend coördinator van het CAST (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw, Tilburg), directeur van de Academie van Bouwkunst, Amsterdam en directeur Monumenten en Archeologie bij de Gemeente Amsterdam. Daarnaast was hij voorzitter van de Welstand resp. de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam en Haarlem. Hij is onafhankelijk adviseur, auteur en docent.

De nominaties worden binnenkort bekend gemaakt. Je leest het als eerst in onze wekelijkse nieuwsbrief!

De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson en Trespa

  


Gerelateerd

Dit zijn de winnaars van de Gouden A.A.P. 2019!

Nieuws

En het beste Amsterdamse gebouw of project is....

Fedlev gebouw

Nieuws : Onderwijs

Het Fedlev gebouw is het resultaat van een intensieve dialoog tussen gebruiker en architect!

Noord/Zuidlijn

Infra : Nieuws

Na 15 jaar bouwen is er een hoofdrol weggelegd voor de nieuwste metrolijn van Amsterdam, de Noord/Zuidlijn

Rivierstaete

Kantoren : Nieuws

Van apenrots tot apentrots, Rivierstaete heeft zich weer geopenbaard aan de Amstel.

Metro Oostlijn

Infra : Nieuws

Metro Oostlijn is weer terug naar de basis na de renovatie door GROUP A in samenwerking met Fabrique

QO Amsterdam

Hotel : Nieuws

QO Amsterdam is een hotel waar de wereldreiziger én de lokale buurtbewoner zich thuis voelen.

Karspelhof

Nieuws : Wonen

De aandacht voor details maken Karspelhof een prettige woonwijk en één van de genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2019

Vide Expo Gouden A.A.P. 2019

09 apr 2019 - 12 mei 2019 : Archief : Nieuws

Bekijk nu de crème de la crème van de Amsterdamse architectuur uit 2018!

Hyperion Lyceum

Nieuws : Onderwijs

Stimuleren, prikkelen, inspireren en uitdagen. Dat is wat het ontwerp van Hyperion Lyceum moet doen.

Terugblik op 11 jaar Gouden A.A.P.

Nieuws

Wat zijn de beste gebouwen van Amsterdam van de afgelopen 11 jaar?

Hotel Jakarta

Hotel : Nieuws

Een hotel in de vorm van een reusachtig VOC-schip, dat is Hotel Jakarta op het Java-eiland.

Drie Generatiehuis

Nieuws : Wonen

Een kangoeroewoning die opgaat voor de A.A.P. 2019...