Do Janne’s Weekly Post | The Quantified-self


Onze tweede Architect in Residence van 2019, Do Janne Vermeulen – architect en medeoprichter van Team V Architectuur – deelt wekelijks van april t/m juni interessante artikels, websites, onderzoeken en video’s die haar bezig houden in relatie tot het onderwerp Smart Cities.

Weekly Post (30 april 2019)
Smart Cities: The Quantified-self 

NRC publiceerde onlangs een interview met onderzoeker Rob ter Horst, die wekelijks zo’n 400 tests op zichzelf uitvoert. Zijn doel is uit te vinden welke factoren bepalen wanneer hij gelukkiger en productiever is. “Ik had er hoge verwachtingen van, eerlijk gezegd. Het wordt pas echt interessant als je ook geautomatiseerd gegevens kunt verzamelen over geluk en stress.” Dat laatste kost hem namelijk het meeste tijd.

Quantified-self
Het verzamelen van data over de gezondheid van individuen gebeurt steeds meer op grote schaal middels gratis gezondheidsapps met bijvoorbeeld stappentellers en slaapanalyses. Ook zijn er apps waarin mensen gegevens over hun gezondheid kunnen bijhouden, zoals hun bloeddruk, eetpatroon, lichaamsbeweging et cetera. Vaak hopen zij hiermee hun gezondheid en leefstijl te verbeteren. Er is zelfs een naam voor de beweging: Quantified-self.

Wearables

Data op grote schaal
Uit het interview met Rob ter Horst: ‘Het gaat bij quantified self voor de grote technologiebedrijven om de patronen in de grote hoeveelheden data van miljoenen, miljarden mensen, niet per se over grote bergen data van één individu. “De grote vraag bij wat deze bedrijven doen, is ook of het uiteindelijk nuttige inzichten oplevert voor consumenten zelf, of dat ze de gegevens gebruiken om advertenties beter op maat te maken van bepaalde mensen.”’

Proefkonijnen
Een voorbeeld waar data van mensen op grote schaal zal worden verzameld is Brainport Smart District in Helmond, waar een slimme woonwijk op de planning staat. Het FD publiceerde er een interessant artikel over: ‘Gratis wonen. Als je mee laat kijken in je bed’. In de nieuwe wijk, ontworpen door UNSense en Felixx, zal het gedrag van de ongeveer vierduizend aanstaande bewoners een constante stroom Big Data opleveren waar algoritmes op kunnen losgaan. Binnen deze wijk worden circa 100 woningen uitgerust als ‘living lab’, waarin persoonlijke gegevens van de bewoners worden verzameld. Afhankelijk van de data die de proefkonijnen willen delen, krijgen ze een hogere korting op de huur. Het experiment is niet zo verregaand en persoonlijk als dat van Rob ter Horst, maar de gegevens worden wel op het niveau van een huishouden verzameld.

UNStudio, Brainport Smart District. Renders © Plomp

‘Big Brown Cloud’
Zo zou een batterij sensors in de riolering de bewoners ‘gezondheidswinst’ kunnen opleveren. Uitwerpselen vormen immers een rijke bron van medisch inzicht. De ‘Big Brown Cloud’, zoals dit experiment in de beleidstukken wordt genoemd, helpt niet alleen bij een algemene diagnose van de bevolking, de data kunnen ook inzichten leveren ‘op individueel niveau’. Het kan zelfs tot ‘interventies’ leiden. Peter Portheine, directeur van Brainport Smart District in het FD: ‘Je kúnt op huisniveau het rioolwater meten’, zegt hij. ‘Dat kan inzicht geven in eetgedrag, in medicijngebruik, in ziektes. Of in vereenzaming.’ Overigens doen ze dat vooralsnog niet; alles dat tot de persoonlijke gezondheid is te herleiden wordt voorlopig beschermd, aldus Portheine.

Kwaliteit van leven
De vraag reist wat het de bewoners precies oplevert om 24/7 gemonitord te worden, behalve financieel gewin. Wat zouden zinvolle toepassingen van data-verzameling en analyse zijn die de gezondheid, het geluksgevoel, de productiviteit of de kwaliteit van leven van de bewoners in deze wijk daadwerkelijk zouden verbeteren?

Ook in Amsterdam zijn er allerlei initiatieven gestart om de stad slimmer te maken. De website van Amsterdam Smart City geeft een overzicht van concrete projecten en evenementen op het gebied van Smart Cities. Zij publiceerden een inspiratiefilmpje dat verschillende ideeën toont over hoe een slim Amsterdam eruit kan zien – vol gezonde, lachende en gelukkige mensen.

Meer weten? Koop dan snel een ticket voor het debat Smart Cities of Domme Steden met o.a. Do Janne Vermeulen op dinsdag 21 mei in OBA Oosterdok. 

Over de Architect in Residence
De Architect in Residence (AiR) is een onafhankelijke ontwerper die in een vrije rol binnen Architectuurcentrum Amsterdam met bijvoorbeeld debatten, moderaties en columns de discussie aanjaagt over stedelijke ontwikkelingen. De AiR geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de stad en haar bewoners. In 2019 heeft Architectuurcentrum Amsterdam maar liefst vier nieuwe Architects in Residence die ieder drie maanden voor hun rekening nemen en onderwerpen agenderen die zij belangrijk vinden. 

Foto Do Janne Vermeulen © Maarten Nauw


Gerelateerd
© Architect Dialogues

Marc Koehlers rubriek: Podcasts Open Bouwen

Architect in Residence : Nieuws

Luistertip! Podcasts van onze vierde Architect in Residence!

Marc Koehlers Rubriek: meet Open Building

Nieuws

Onze vierde AiR gaat zich buigen over het fenomeen Open Building. 

Mini-Expo | De Amsterdamse Woningplattegrond, een selectie: 2013 – 2019

10 sep 2019 - 27 okt 2019 : Agenda : Nieuws

Ontdek het verhaal van Amsterdam van de afgelopen vijf jaar aan de hand van maar liefst 120 woningplattegronden.

UITVERKOCHT! Discussieavond Open Building

15 okt 2019 : Agenda : Nieuws

Discussieavond over het nut en de financiële haalbaarheid van Open Building, met Architect in Residence #4 Marc Koehler

Observatie #4 Leuke types!

Nieuws

Voor de echte plattegrondliefhebber!

Observatie #3 Compact wonen, klein maar fijn?

Nieuws

Onze derde Architect in Residence van 2019, Marc Reniers – architect en medeoprichter van M3H – doet in de...

Observatie #2: Maatpak of confectie?

Nieuws

Welke vragen moeten ontwerpers en opdrachtgevers zich stellen bij het ontwerpen van een plattegrond?

UITVERKOCHT Debat De Amsterdamse Woningplattegrond

11 sep 2019 : Archief : Nieuws

We steken de thermometer in de Amsterdamse woningbouw aan de hand van de woningplattegrond.

Observatie #1: De wurggreep van de installaties

Nieuws

Deze zomer staat in het teken van onderzoek naar de woningplattegrond door AiR #3 Marc Reniers

Maak kennis met Marc Reniers | AiR #3 2019

Nieuws

Als Architect in Residence in de zomermaanden van 2019 wil Marc Reniers van het Amsterdamse architectenbureau M3H onderzoek doen...

Do Janne’s Weekly Post (slot) | Smart Cities en Privacy

Nieuws

Onze tweede Architect in Residence van 2019, Do Janne Vermeulen – architect en medeoprichter van Team V Architectuur – deelt wekelijks van april t/m...

Do Janne’s Weekly Post | Dialoog II met Philip Ross

Nieuws

De vijfde dialoog in een serie waarin Architect in Residence Do Janne Vermeulen per email een tweegesprek voert met...


Verwant

Do Janne’s Weekly Post | Dialoog met Giovanni de Niederhausern

Dit is alweer de vierde dialoog in een serie waarin Architect in Residence Do Janne Vermeulen per email een...

Do Janne’s Weekly Post | Smart Mobility

Onze tweede Architect in Residence van 2019, Do Janne Vermeulen – architect en medeoprichter van Team V Architectuur – deelt wekelijks van april t/m...

Do Janne’s Weekly Post | Dialoog met Antonio Gomez-Palacio

Architect in Residence Do Janne Vermeulen in gesprek met Antonio Gomez-Palacio over sociale factoren bij het ontwerpen van smart...

Do Janne’s Weekly Post | Dialoog met Jasper Nijveldt

Dit is de tweede dialoog in een serie waarin Architect in Residence Do Janne Vermeulen per email een tweegesprek voert...

UITVERKOCHT Debat Smart Cities of Domme Steden

Over het gebruik van data in Amsterdam, de ontwikkelingen in proeftuin Toronto en over de rol van de architect...

Do Janne’s Weekly Post | Dialoog met Philip Ross

De eerste uit een reeks van drie dialogen met mensen buiten het vakgebied van Do Janne Vermeulen

Do Janne’s Weekly Post | Smart Cities: Wat is de vraag?

Do Janne's Weekly Post over Sidewak Labs in Toronto, Canada

Maak kennis met Do Janne Vermeulen | AiR #2 2019

Do Janne Vermeulen doet onderzoek naar Smart Cities in het tweede kwartaal van 2019