Doll’s House


Vanaf 4 november heeft Architectuurcentrum Amsterdam de eer om de reizende expositie Doll’s House in huis te tonen. Doll’s House is een initiatief van architect Peter Masselink dat zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Peter vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor deze kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

 

Peter Masselink is architect en vader van drie kinderen. Een gezonde dochter Juliet van acht, een zieke zoon Sverre van zeven en een oudste dochter Imre die elf jaar geleden is overleden aan deze ziekte. “Als architect wilde ik iets doen dat aansluit bij de leefwereld van deze kinderen.” De link tussen maquettes en poppenhuizen is snel gelegd. Hij benaderde architecten uit zijn netwerk om een ontwerp te maken, waarbij slechts één eis gold: het moest passen op een grondplaat van 75×75 centimeter. (bron: Volkskrant.nl)

 

M3H i.s.m. Rozalie Hirs, ‘Het Luisterhuis’

Architect Machiel Spaan van het Amsterdamse bureau M3H (bekend van de Tugelawegblokken) ontwierp samen met componist Rozalie Hirs ‘het Luisterhuis’ als interactieve klanksculptuur, bestaande uit een zevental abstract vormgegeven ‘kamers’. Uitgangspunt was het prikkelen van andere zintuigen, zoals de oren, die kan leiden tot een nieuwe ruimtelijke beleving.

‘Towerhouse’ van Hans van Heeswijk architecten (bekend van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum is een echt torenhuis. Elk vertrek heeft een eigen verdieping. Keuken, woonkamer, werkkamer en slaapkamers zijn allemaal boven elkaar. In de hoek van elke verdieping zijn badkamers en toiletten.

Alle deelnemende architectenbureaus
Cie. / M3H / Hilberink Bosch / Zecc / DaF-architecten / Atelier PUUUR / Femke Stout / Ralph Brodruck / Maurer United architects / Reonald / Mayo maakt / Groep Sverre / Space & Matter / Office Winhov / Dreessen Willemse / Hans van Heeswijk / Mei architects / Paul de Ruiter architects

Museumnacht
De eerste dag van de expositie vindt plaats tijdens de Museumnacht op zaterdag 4 november en de avond staat dan ook geheel in het teken van POP! Denk aan een barbiepop fotoshoot, lollipops, popcorn, workshop Body poppin’, en een Pubquiz Pop your brain!

Reizende expositie
Vanaf eind april 2017 reizen de bijzondere poppenhuizen door Nederland en in het najaar van 2017 zullen ze worden geveild.

BKKC Tilburg: 13 juli t/m 13 augustus
SCHUNCK Glaspaleis Heerlen: 18 augustus t/m 15 oktober
Architectuurcentrum Amsterdam: 5 november t/m 9 december

Zie ook www.energy4all.eu en www.stofwisselkracht.nl


Verwant

Programma Museumnacht 2018

Zaterdag 3 november is het zover: Museumnacht 2018! Architectuurcentrum Amsterdam is O V E R S I Z E D,...

Museumnacht Amsterdam | Retrofuif

Op zaterdag 5 november vieren wij tijdens Museumnacht Amsterdam met een retrofuif ons dertigjarig bestaan.

Gezocht! Stagiair(e) Museumnacht & A.A.P. 2017!

We zijn op zoek naar een nieuwe stagiair(e) voor de Museumnacht en de voorbereidingen voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2017...

Museumnacht 2015 – Architectuur & Literatuur

De Museumnacht van dit jaar staat bij Arcam geheel in het teken van architectuur & literatuur. De avond voert...

Museumnacht: Amsterdam Waterstad

“Water is een actueel thema en een bepalende factor voor de manier waarop steden zich ontwikkelen.”–Tracy Metz, gastcurator Week...