Drijvend kantoorgebouw Waternet


 
Papaverweg 54
Buiksloterham
Amsterdam
Niels Kruisheer, Rop van Loenhout, Rickerd van der Plas
Attika Architekten
Waternet, sector onderzoek en projecten
ABC Arkenbouw
Bus 91, stop Pinksterbloemstraat + 10 min. walk
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2010
Kantoren

Duurzame ark

Amsterdam kent talrijke plekken waar al heel lang wordt gewoond op water; de grachten, het IJsbaanpad en de Waterbuurt van IJburg. In Amsterdam-Noord ligt sinds 2011 ook een drijvend kantoorgebouw.

Attika Architekten ontwierp voor Waternet het drijvende bedrijfsgebouw, waar de drijfvuilnisvissers en de baggeraars van de Amsterdamse wateren kantoor houden. Voorheen zat het kantoor van Waternet in een gebouw op het vaste land aan de Papaverweg. Om meer ruimte te kunnen bieden aan de herontwikkeling van de Buiksloterham is Waternet gevraagd op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Vanwege de strategische ligging ten opzichte van de stad en de schoon te maken grachten en waterwegen is besloten om niet te verhuizen, maar een drijvend pand te realiseren.

Rondom het pand liggen drijvende steigers waar de twintig boten van Waternet aan kunnen meren. Het kantoor bestaat uit een betonnen bak waarop twee lagen zijn gemaakt. De bovenste laag huisvest de kantoorruimte, de laag daaronder herbergt een ontvangstruimte en een lobby. De onderste verdieping – die voor een deel onder het waterniveau ligt – is ingericht met kleedruimtes en een groot aantal douches, waar de het personeel zich kan omkleden en wassen na het werk. Het element water is overal in het pand te ervaren. Drie grote vensters bieden zicht op het water en op de steigers met boten. Het riet waarmee de muren zijn bekleed werkt als een natuurlijke ‘bodywarmer’ en geeft het pand een behaaglijke uitstraling.

Het kantoor is gebouwd met een hoge mate van ‘cradle-to-cradle’ materiaalgebruik. Op het dak zijn zonneboilers geplaatst en in de bakbodem zit een warmtewisselaar, waardoor het een zeer duurzaam gebouw is. (ARCAM/YK)