Dromen aan het IJ – Vijf visies uit het verleden


Hoe had Amsterdam eruit gezien als één van de 36 (!) brugontwerpen van Jan Galman (1807-1891) wel was doorgevoerd? En waarom is het ontwerp Stad op Pampus in 1965 gestrand, terwijl nu een vergelijkbare ontwikkeling op IJburg plaatsvindt? 

Foto: Portret van een man achter een tekentafel bij de Dienst der Publieke Werken, afd. Bruggen. ca. 1925

Al eeuwenlang manifesteert Amsterdam zich rondom het IJ. Dat is momenteel niet anders; de ontwikkelingen volgen elkaar aan beide oevers in rap tempo op. Architectuurcentrum Amsterdam grijpt dit momentum aan om vijf visionaire ontwerpvoorstellen uit het archief te exposeren en te koppelen aan het heden en de toekomstige opgave van het IJ. De selectie van nooit gerealiseerde plannen wordt tentoongesteld aan de hand van spectaculaire maquettes, een virtual reality ervaring en een vogelvluchtpanorama van het IJ.

Vijf visies
Het is niet de eerste keer dat het IJ een transformatie ondergaat. De stedelijke inrichting van zowel de noordelijke als de zuidelijke oever stond in de voorgaande eeuwen vaker ter discussie. ‘Dromen aan het IJ – Vijf visies uit het verleden’ toont een selectie van ontwerpvoorstellen voor de IJ-oevers die niet zijn uitgevoerd: Brug over het IJ van Jan Galman, Stad op Pampus van Van den Broek en Bakema, Zuidelijke IJ-oevers van OMA, Plan Koningsdok van Theo Steemers en The Floating Games van OZ Architects. De tentoonstelling verbindt het historisch gedachtegoed met de actuele ontwikkelingen

Zo hadden de IJ-oevers er ook uit hebben kunnen zien!
Architectuurcentrum Amsterdam werkt voor ‘Dromen aan het IJ’ samen met FABRICations. Het bureau richt zich op de ruimtelijke impact van een sociaal, economisch en ecologisch betere omgeving. FABRICations creëert een panorama van drie vogelvluchtperspectieven die de ruimtelijke evolutie van het IJ visualiseren als de vijf plannen wél gerealiseerd waren.

Virtual Reality
Een absolute primeur: ‘Dromen aan het IJ’ biedt bezoekers de kans deel te nemen aan een virtual reality ervaring en terug te reizen naar het Amsterdam van de 19e eeuw. Loop zelf over deze virtueel nagebouwde Brug over het IJ van Jan Galman, en neem de gehele bouwstructuur in je op vanuit een zeilschip of een luchtballon.

Maquettes
Meterslange maquettes brengen Stad op Pampus van Van den Broek en Bakema en Zuidelijke IJ-oevers van OMA tot leven. De wandeling rondom de vier meter lange OMA-maquette geeft een indicatie van de immense omvang van het toenmalige plan en plaatst de huidige bouwontwikkelingen aan de IJ-oevers in contrasterend perspectief.

Wilde plannen voor de IJ-oever
De Amsterdameditie van Metro Nieuws stelt alle vijf de projecten aan je voor.


Gerelateerd

Opening Dromen aan het IJ

30 jun 2017 : Archief : Nieuws

Wees welkom op de opening van Dromen aan het IJ! Brouwerij 't IJ trakteert op IJwitbier


Verwant

Fietskaart IJ-oevers nu te koop

Tijdens de opening van de Dag van de Architectuur Amsterdam werd de Fietskaart IJ-oevers officieel gepresenteerd. De Fietskaart bevat...