EBG Kerk


 
Luthuliplein 11
Bijlmer Oost
Amsterdam
Bas ten Brinke, Carina Nilsson
70f architecture
Evangelische Broedergemeente Amsterdam Zuidoost
Ubink en Co.
Bus 45, 49, stop Kelbergen
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012
Religie

Wit en licht

Uniek: in een tijd waarin herbestemming van lege kerkgebouwen een steeds serieuzere opgave wordt, een nieuw kerkgebouw realiseren. De Evangelische Broederschap in Amsterdam Zuidoost deed het in 2012. In de jaren daaraan voorafgaand brachten de leden van de gemeente eigenhandig een budget bijeen waarvoor een opdracht kon worden verstrekt. Dat dit een som was die voor een gebouw van deze allure ongekend bescheiden te noemen is, is aan het gebouw niet af te zien. Aan de Karspeldreef staat een stoer, wit, modern kerkgebouw – alleen als zodanig herkenbaar aan de lichttoren.

Een van de belangrijkste onderdelen in het programma van eisen van deze opdrachtgever was het belang van licht en de kleur wit in de liturgie. Na vertaling ervan door de architect domineren deze twee aspecten het moment van binnenkomst in de kerkzaal. Vanaf de entree loopt het plafond op van een bescheiden hoogte tot wel negen meter, met zicht op een 13 meter hoge witte achterwand die indirect wordt aangelicht middels een lichtstraat over de volle breedte van de zaal. Van buitenaf fungeert de toren ook als baken, wanneer binnen het licht aan is. Het ‘wit’ is ook doorgezet in de 550 witte stoelen in de kerkzaal en op het balkon. Het geeft een helder en haast abstract beeld aan het interieur. Bedenk hierbij dat de kleding van de leden van de gemeente ook wit is.

De steen die voor de buitenzijde is gekozen, is gemêleerd geelwit en gemetseld in wild verband. Het gebied om de kerk heen is ingericht met verhoogde perken voor groen, omgeven door stenen banden die tevens als zitgelegenheid kunnen dienen.een voortzetting van de functie van ruimtes als het restaurant, de vergaderzalen en andere plekken voor samenkomst en ontmoeting. Aan de zijde van de dreef straalt de glazen pui boven de hoofdentree altijd licht uit: het ‘welkom’-signaal aan de buurt. (ARCAM/MB)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012